Hopp til innhold

Hedda (5): – Vi er så bra for de gamle

Lillehammer (NRK): Det skjer noe magisk når barn møter personer med demens på et av landets største sykehjem. Medisinbruk og sykefravær er kraftig redusert.

Demens

VIKTIG MØTE: Hedda (5) og Steinar Hansen ved Lillehammer Helsehus finner hverandre gjennom sangen.

Foto: Maria Ekerholt / NRK

Pasientene sitter ved siden av hverandre i dagligstua ved Lillehammer helsehus. Få av dem har lenger noe forhold til tid og sted. Men plutselig skjer det noe med ansiktene deres. Årsaken er små musikanter fra Jørstadmoen barnehage.

– Jeg liker at de gamle blir glade, sier 5 år gamle Hedda.

Hun og vennene synger «Vi vandrer med freidig mot».

– Sang og musikk påvirker hjernen

Eldreomsorgen står overfor store utfordringer framover. I dag lider omlag 80.000 av demens, og det forventes en dobling i løpet av 20 år. Det er gjort ulik forskning på området, og en av dem som kan mest er overlege Audun Myskja. Han har doktorgrad om integrert musikk på sykehjem.

– Bilder av hjernens funksjon viser at å trampe takten til forskjellige rytmer påvirker ulike deler av hjernen, forklarer Myskja.

Demens

GENERASJONSSANG: Barna fra Jørstadmoen barnehage besøker de eldre på helsehuset i Lillehammer hver onsdag.

Foto: Maria Ekerholt / NRK

Vi er medisin for de gamle. De blir så glade.

Oskar (5)

I dag ligger mye av hans forskning til grunn for det som kalles "Myskjaskolen". Den går ut på bevisst bruk av musikk i behandling. 10 medarbeidere fra Lillehammer helsehus har fulgt denne metoden det siste året. Mange var skeptiske i starten, men prosjektet har gitt positive erfaringer.

– Pasientene blir mer våkne, og arbeidet går lettere. Jeg bruker musikken når jeg hjelper dem med maten, og med stellet. Jeg føler jeg bruker hele meg, og bidrar til å skape et godt miljø, sier helsearbeider Gabriele Rasmussen.

Musikkterapi hjelper demente

Les også:

Mindre medisiner og mindre sykefravær

Ledelsen ved helsehuset ser klare tendenser til at medisinbruken har gått ned etter at pleierne begynte å synge.

– Nedgangen er så mye som 40 prosent det siste halvåret. Vi har fått et verktøy alle kan bruke. For stemme har alle, og sangene er enkle og kjente, sier avdelingskoordinator Marit Helen Håvardstun.

Musikken har også vært positiv for arbeidsmiljøet. I sommer var det bare tre prosent som var syke blant de ansatte. Sykefraværet har vært oppi 30 prosent.

Femåringen Oskar vet at han betyr mye for pasientene.

– Jeg hjelper dem. Det er medisin fordi sangen kommer opp på hjernen og kanskje litt i magen, og da blir de glade. Jeg gjør de gamle glade, smiler Oskar.

Generasjonssang ved Lillehammer Helsehus

Flere saker fra Innlandet