Her snør de ned – snart er brøytepengene borte

En måned ut i 2018 har Gran kommune snart brukt opp årets snøbudsjett. – Fortsetter det å snø i februar og mars, går vi tomme før vinteren er over, sier enhetsleder.

Brøytebil på Gran

BUDSJETTSMELL: Stort snøfall kan føre til budsjettsmell på Gran i Oppland. Hver gang sjåførene må ut og brøyte koster det 50 000 kroner.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mens mange leker seg i snøen med akebrett og ski, sliter andre med konsekvensene av de store snømengdene som har kommet over store deler av landet denne vinteren.

– Det begynte å snø i november så da brukte vi opp fjorårets budsjetter, forteller Arne Olav Olsen, enhetsleder for samferdsel i Gran kommune.

Hver gang mannskapene hans må ut og brøyte, koster det 50 000 kroner. Nå tar pengene snart slutt.

– Budsjettet harmonerer ikke med snømengden

– Utfordringen nå er at hvis det fortsetter å snø i februar og mars får det store konsekvenser økonomisk. Da må vi gå til politikerne og be om tilleggsbevilgning resten av vinteren, sier Olsen.

Arne Olav Olsen

BEKYMRET: Arne Olav Olsen forteller at brøytemannskapene ikke får lov å brøyte før det har kommet fem centimeter ved pågående snøfall. Da stiger kostnadene.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Han stipulerer at budsjettet vil være tomt om to uker hvis det faller like mye snø som det har gjort i årets første fire uker. Uten penger kan ikke kommunen holde gater og fortau fri for snø. Olsen mener budsjettet derfor må ta hensyn til snømengdene.

– Utfordringen er at budsjettet ikke harmonerer med mengden snø. Budsjettet burde vært stipulert opp mot snømengden, sier han.

Olsen forteller at brøytemannskapene sendes ut når det har kommet fem centimeter med snø. Statistikk fra Meteorologisk institutt viser at det kom 13,5 cm snø på Hadeland i november og desember. Det tilsvarer en kostnad på ca. 150 000 kroner på to måneder.

Dobbelt så mye snø som vanlig

– Mange steder er det opp mot dobbelt så mye snø som vanlig, forteller hydrolog i NVE, Heidi Bakke Strand.

Data fra NVE, Meteorologisk institutt og kartverket viser at enkelte steder på Sørlandet nå er tre ganger mer snø enn normalt. Over store deler av vestlandet ligger det opp mot fire meter snø.

– Ja, det er sånn i Innlandet, i Oslo og i deler av Sør-Norge. Der har vi mye mer snø enn vi vanligvis har. Vi må flere år tilbake før å få like mye snø, forteller hun.

Snømengde i prosent

SNØMENGDE: Slik ser snømengden i Sør-Norge ut i prosent.

Foto: Skjermdump / seNorge.no

Vil ha snøpause

– Vi har holdt på siden før jul og det ser ut til å fortsette, sier brøytebilsjåfør Terje Kjeksli på Gran.

Han har tilbrakt utallige timer bak rattet denne vinteren. Nå jobber han på spreng med å fjerne snø på Hadeland.

– Det hadde ikke gjort noe om det hadde gitt seg litt nå sånn at vi får ryddet opp litt, sier han.

Terje Kjeksli

SJÅFØR: Kjeksli kaller årets vinter en god gammeldags vinter med mye snø. – Det er bra for noen og ikke så bra for andre.

Foto: BJørn Erik Rygg Lunde / NRK