Har inspirert eldre over hele Norge

De spreke volleyballdamene i Optimistene har inspirert eldre over hele landet til å starte med idrett. – Det er viktig å bryte tradisjonelle grenser for hva eldre kan gjøre, sier statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg (78).

Lillemor Bertelsen

Optimisten-spiller Lillemor Berthelsen (88) server. Etter at dokumentaren gikk på kino har to nye volleyballag blitt dannet.

Foto: Skofteland Film

Dokumentarfilmen om damene i Optimistene fikk gode kritikker da den ble sendt på kino i fjor høst. Mange lot seg sjarmere av volleyballaget fra Hamar, som ville hevde seg i en idrett som ikke vanligvis kobles til pensjonister.

Etter at filmen ble vist på norske kinoer har det skjedd mye rundt laget. Det er nå lang venteliste for å bli medlem av Optimistene, og de spreke damene ser ut til å ha smittet andre seniorer i Norge med idrettsgleden.

Nye klubber

Det er dannet to andre klubber av Optimistene, og i Kongsvinger og Skien er det opprettet nye avdelinger av volleyballklubben.

At det nå blir flere lag å spille mot er en god nyhet for damene som i filmen måtte dra til Sverige for å finne passende motstand. Men det var ikke dette som var hovedårsaken til at de ville være med på filmprosjektet.

– Flere av hadde som mål at andre skulle bli inspirert til å gjøre som dem. De har alle et veldig godt utbytte av treningen, og sier det hjelper både for den fysiske og den mentale helsen, sier regissør Gunhild Westhagen Magnor fra Stange.

Hun forteller at tilbakemeldingene etter at filmen ble vist på kino har vært mange, og gleder seg over at den har vært med på å inspirere eldre over hele landet til å starte med idrett eller andre fritidsaktiviteter.

Dokumentar om volleyballaget Optimistene i Hamar med damer i alderen 66 - 98 år. Regissør Gunhild Westhagen Magnor.

Optimistisk tankesett

Per Kristian Haugen er seniorforsker ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse, og har forsket mye på demens og psykologisk aldring. Han mener at damene i Optimistene har truffet spikeren på hodet.

– Det er gjort mange undersøkelser som viser at aktivitet kan stimulere til at man ser positivt på livet, og dette er åpenbare faktorer man profitterer på. Positiv psykologi er noe vi mener kan føre til at man lever lenger, og flere forskere mener at dette motvirker både demens og depresjon blant eldre, sier Haugen.

Han mener at stresset vi utsettes for allerede i ung alder, kan ha mye å si for hva slags alderdom vi får.

– Ved å leve et stressende liv, tar man en risiko. Det ble gjort en undersøkelse i Sverige for noen år siden som viste at de som hadde mange bekymringer og levde et stressende liv, ofte fikk større helseproblemer som eldre. Fornøyde mennesker som gjør noe sammen gir uten tvil en stor helsegevinst, så det er ikke rart at disse flotte damene har blitt gamle.

Optimistene

Idrettsglede og sosialt samvær er en viktig helsegevinst for de eldre.

Foto: Skofteland film

Astrid Nøklebye Heiberg

Astrid Nøklebye Heiberg har sett Optimistene to ganger og mener filmen er en inspirasjon.

Foto: Sjur Sætre / NRK

– Bryte ned stereotypiene

Astrid Nøklebye Heiberg gjorde et comeback i topp-politikken i høst og jobber nå som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. 78-åringen har sett Optimistene to ganger på kino, og mener filmen bør være en viktig inspirasjon for folk i alle aldre.

– Damene i Optimistene viste at man bør passe seg for å følge tradisjonelle grenser, og heller bryte dem så ofte man kan. Ensartede oppfatninger om at det eneste vi eldre orker å gjøre er å sitte i en stol og flytte en melkekartong fra den ene hånda til den andre, må vi kvitte oss med. Derfor er det viktig at slike filmer kan være med på å bryte ned stereotype oppfatninger av hvordan eldre er, mener hun.

Bruker trapper og trampoline

Heiberg har i mange år vært engasjert i eldresaken. Hun mener fysisk og psykisk aktivitet er sentralt for å holde hjulene i gang.

Selv har hun funnet en helseoppskrift som fungerer godt, men den krever av og til en egeninnsats som kan overraske kollegaene i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Å bruke hjernecellene er noe av det viktigste vi gjør, og selv får jeg jo trent meg når jeg er på jobb. Jobben som statssekretær er ingen hvilejobb, så den dekker nok det jeg trenger av psykisk aktivitet. I tillegg innebærer det mye trappegåing, og det hjelper godt på fysikken. Men på kontoret har jeg en trampoline, og den bruker når jeg kjeder meg, forklarer Heiberg.

Dokumentarfilmen skal settes opp på kino i Sverige og skal utover året vises på flere festivaler i utlandet. En utvidet utgave av dokumentaren vises i tre deler på NRK, og første del sendes i dag.