Har funnet nytt ulverevir

Det er dokumentert både et nytt valpekull og et nytt ulverevir i ulvesona. Det kommer fram i en statusrapport som Rovdata legger fram i neste uke.

Ulv på Langedrag.

ULV: Neste uke legger Rovdata fram en ny rapport om ulvebestanden. Den inneholder både et nytt valpekull og et nytt ulverevir. FOTO: NTB scanpix

Foto: Heiko Junge / NPK

– Vi har sporet seks ulver i Aurskog-Høland og Eidskog kommuner, forteller Jan Huseklepp Wilberg, fagansvarlig ulv i Statens Naturoppsyn (SNO).

Tirsdag vedtok rovviltnemndene i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold en ekstra jaktkvote på fire ulver utenfor ulvesona.

Over helga legger Rovdata fram en statusrapport på ulvebestanden i Norge. I den nevnes flere nye dyr innenfor ulvesona.

Blant annet de seks dyrene som SNO nå bekrefter.

De seks dyrene bor i et nytt revir. Og disse kommer inn som en ny yngling, sier Huseklepp Wilberg.

Venter på DNA-resultater

Jan Husklepp Wilberg, SNO

NYTT KULL: Jan Huseklepp Wilberg i Statens Naturoppsyn bekrefter at de har dokumentert nytt ulverevir. FOTO: STATENS NATUROPPSYN.

Det er fremdeles ikke klart hvor mange valper og voksne ulver det er snakk om i det nye reviret.

Vi venter litt på DNA-resultater der, og det kommer i en statusrapport fra Rovdata rett over helgen, sier Huseklepp Wilberg.

Han forteller videre at de har sporet tre dyr i Mangen-området, men at de er sikre på at det ikke er disse dyrene som har beveget seg til det nye området.

– Vi er sikre på at det ikke er Mangen-ulvene som har gått så langt sør, sier han.

Nytt valpekull i Åmot

I den forrige statusrapporten, som kom i midten av desember, sto det også et spørsmålstegn ved Deisjø-reviret, som ligger i Åmot i Hedmark. Det spørsmålstegnet er nå borte. Valpene der er bekreftet.

Vi har nå dokumentert valpene i dette reviret, sier Huseklepp Wilberg til NRK.

Styrker vedtaket

Arnfinn Nergård, leder i Rovviltnemda

NEMNDLEDER: Arnfinn Nergård mener tirsdagens vedtak styrkes av funnet av et nytt ulverevir. FOTO: METTE FINBORUD BØRRESEN

Foto: Mette Finborud Børresen

Leder i rovviltnemnda i Hedmark, Arnfinn Nergård (Sp), er ikke overrasket over at det dukker opp nye revir. Han mener også det er naturlig at nye revir fører til flere ynglinger.

Nergård er klar på at tirsdagens vedtak fra rovviltnemnda bare styrkes av de nye opplysningene.

Når det nå dukker opp flere revir, tyder det på at vi fortsatt er relativt langt over bestandsmålet. Trykket inne i ulvesona øker, og det har betydning for ulver som trekker ut og beveger seg i beiteprioritert område.

Han mener nettopp det må unngås for å slippe situasjoner lik den i fjor sommer, da mer enn 250 sauer ble tatt av ulv på beite i Nord-Østerdal.

Naturvernforbundet oppgitte

Lagleder i naturvernforbundet, Arnodd Håpnes, mener argumentasjonen fra rovviltnemndas leder ikke henger på greip.

- Det er ingen likhetstegn mellom hvor mange ulver som blir skutt og hvor minimal risikoen er på skadene på sau til sommeren. Det viste jo fjoråret. Det er en argumentasjon fra rovdyrnemnda og lederen som ikke henger på greip i faglig sammenheng, forteller Håpnes til NRK.

Han forteller at han er oppgitt over at faggrunnlag, kunnskap og forskningsresultater de har på ulv, ikke blir benyttet aktivt i forvaltningen av ulv i Norge.

- Det at vi har flere stabile ulvefamilier i ulvesona vil ha minimal eller null betydning for hva som skjer utenfor ulvesona i Norge. Det viser all forskning fram til nå, forklarer Håpnes.

Påklager ekstra jaktkvote

Naturvernforbundet har meldt at de påklager vedtaket rovviltnemnda tok denne uka.

Tolv ulver har blitt felt i høstens og vinterens lisensjakt. Den 3. januar ble det tolvte dyret skutt og kvoten fylt. Nå ønsker rovviltnemnda altså å ta ut ytterligere fire dyr.

Saken ender trolig hos Klima- og miljødepartementet for endelig behandling. Departementet har flere ganger de siste årene gått mot vedtakene i rovviltnemndene.