Hopp til innhold

Håper nesespray og pipe kan virke bedre enn morfin ute i felt

På et mørkt og kaldt på ulykkessted er det ikke alltid lett å hjelpe pasienter som har det vondt. Nå tester ambulansetjenesten andre behandlinger.

Medisin Gjøvik

HJELPER MOT SMERTE: Ambulansearbeidere Ole Hval og Egil Løken viser fram taska de har med seg i bilen. Den inneholder blant annet en nesespray og en pipe som skal hjelpe mot smerte.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Til nå har morfin vært ambulansetjenestens førstevalg når de skal lindre smerter hos pasienter. Men det må gis intravenøst, og kan derfor være både utfordrende og tidkrevende.

Derfor er de nå i gang med en studie som kan gjøre hverdagen bedre for både pasienten og ambulansearbeiderne.

Sykehuset Innlandet er med i studien. Ambulansetenesten trenger bare rundt 270 pasienter som sier ja til å prøve dette, før de kan komme med konklusjoner om dette funker.

Det nye er jo denne taska her, som er studiemedisin. Den bruker vi i forbindelse med pasienter som skal inkluderes i studien, sier ambulansearbeider Egil Løken.

Nesespray og pipe

Han og kollega Ole Hval viser fram den signalgule taska som de nå har med seg i bilen. Den inneholder to nye smertelindrende medikamenter, i tillegg til det mer velkjente stoffet morfin.

– Her har vi en type nesespray med fentanyl, som brukes til smertelindring. Vi har også noe som heter Penthrox, og det er en pipe som pasienten skal holde mot munnen og inhalere, sier Hval.

Medisin Gjøvik

MEDISIN: I denne mappa ligger det en nesespray med Instanyl, og en pipe med Metoksyfluran. Håpet er at dette skal gi pasienter mindre smerter raskere i fremtiden.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Begge disse medisinene har blitt brukt i behandling tidligere, men ikke av ambulansetjenesten ute i felt i en akutt situasjon.

Målet er å teste ut om dette vil gi pasientene like god smertelindring som det morfin gjør.

  • Ambulansearbeidere mener beredskapen er for dårlig flere steder i landet:

– Ved akutte smerter har vi problemer med å lindre smerte godt nok utenfor sykehus når det er helt akutt.

Det sier Fridtjof Heyerdahl. Han er overlege ved Oslo universitetssykehus og seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Det er han som leder studien, som han håper vil gjøre hverdagen bedre for både pasienter og ambulansepersonell.

– Denne studien er lagd for at vi skal kunne teste ut nye typer smertestillende, og da også smertestillende hvor vi slipper å stikke nåler eller kanyler i pasienten, sier Heyerdahl.

Medisin Gjøvik

VANSKELIGE FORHOLD: Overlege og seniorforsker Fridtjof Heyerdahl sier det er flere ting som kan gjøre det vanskelig å lindre smerte ute i felt. Derfor håper han at denne studien vil hjelpe.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Fungerer fint, men ikke raskt nok

Ifølge Norsk Helseinformatikk har morfin vært det sterkeste smertestillende stoffet tilgjengelig gjennom flere hundre år. I tillegg til å lindre smerte, kan det også dempe hoste, åndenød og diaré.

På tross av dette er det også ulemper ved å bruke morfin i akutte situasjoner utenfor sykehus, forteller Heyerdahl.

– Det kan være kaldt, det kan være mørkt, og det kan derfor være vanskelig å få lagt inn en nål i en blodåre. I tillegg er smertene akutte, så det er stress knytta til situasjonen.

  • Flere legekontor har gått ut med varsel om at det blir vanskeligere å få blå resept:

Mer effektiv hjelp

Det er pasienter som tilhører Sykehuset Innlandet som skal få tilbud om å være med i studien. For at det skal gi gode svar må 270 pasienter si ja til å teste ut nesesprayen eller pipa.

Ambulansearbeiderne håper resultatet vil være mer effektiv hjelp til pasientene.

– I forbindelse med pasienter som har smerter, og hvor det er en akutt tilstand som gjør at vi må komme raskt av gårde, vil det å kunne gi smertelindrende behandling gjennom metoxifuran eller instanyl være tidsbesparende. Det er i seg selv en veldig stor gevinst, sier Løken.

Medisin Gjøvik

KLARE: Ambulansearbeiderne i Innlandet er klare for å verve pasienter til å være med på å teste de nye behandlingene.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Flere saker fra Innlandet