Hamar SV forsvarer sluttpakke på 3 millioner

– Denne avtalen følger et mønster som er sedvane for sluttpakker knyttet til rådmenn. Det er ikke problematisk, sier Hamar SVs gruppeleder Inger Haug.

Formannskapet i Hamar

Formannskapet i Hamar tidligere i år. Avgått rådmann Martin Kulild øverst ved bordet. Ordfører Morten Aspeli ved siden av og varaordfører Geir Byberg til høyre for dem.

Foto: Kristian Rostad

Martin W. Kulild

Avgått rådmann Martin Kulild bekrefter at han og ordføreren var enige om sluttavtalen.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Sluttavtalen ble inngått mellom rådmann Martin W. Kulild og ordfører Morten Aspeli (Ap) i forrige uke.

Arbeiderpartiets støttepartier, SV, KrF og Pensjonistpartiet, sørget for at avtalen ble godkjent i et ekstraordinært kommunestyremøte onsdag ettermiddag.

De tre støttepartiene mener avtalen er helt i orden.

– Denne avtalen følger et mønster som er sedvane for sluttpakker knyttet til rådmenn. Det er ikke problematisk, sier SVs gruppeleder Inger Haug.

Vanlig med sluttpakker

På spørsmål om hvordan SV kan gå inn for en avtale som vil koste kommunen tre millioner kroner i en tid hvor økonomien er svært presset, svarer Haug slik.

– Dette er ikke midler som konkurrerer med den typen midler du snakker om.

Hun mener sluttpakker er en ordning i samfunnet som SV også er med på hvis de kommer i en situasjon med nedbemanning eller det oppstår en situasjon som gjør at folk fratrer.

– Da fremforhandler man en sluttpakke. Men det økonomiske grunnlaget for hvilken dimensjon den får vil være avhengig av de ulike situasjonene, sier Haug.

Går ut ifra at det er ok

Geir Byberg

Varaordfører Geir Byberg (KrF) vil ikke kommentere sluttpakken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De to andre gruppelederne er ordknappe. Også varaordfører Geir Byberg (KrF).

– Jeg har ikke lyst til å kommentere avtalen utover det som står der. Det jeg kan si om personene Morten og Martin, er at jeg er sikker på at begge har Hamars beste i tankene, sier Byberg.

Varaordfører Geir Byberg ville ikke svare på om det er greit med en sluttpakke på tre millioner kroner når økonomien er så stram.

– Jeg forstår spørsmålet, men kan dessverre ikke kommentere det, sier han.

Jan Oreld i Pensjonistpartiet mener at når både ordfører og rådmann er enige om avtalen må det være bevis på at prosessen har vært ryddig.

Han vil ikke si noe som helst om størrelsen på sluttpakka, fordi han mener det vil berøre en del av avtalen mellom rådmannen og det politiske flertallet i kommunen.

Vil ha svar

Opposisjonspartiene derimot, savner en bedre begrunnelse for at rådmannen må gå av.

– I avtalen står det en setning om at det over tid har vært uoverensstemmelser mellom rådmannen og det politiske flertallet. Men hva det består i er et uoppklart spørsmål, sa gruppeleder for Høyre, Knut Fangberget til NRK onsdag kveld.

Martin W. Kulild og Morten Aspeli

Avgått rådmann Martin W. Kulild og ordfører Morten Aspeli.

Foto: Stine Vandevjen Olsen

Ordfører Morten Aspeli nektet å si noe mer.

– Her er det ingen grunn for å spekulere. Saken er offentlig. Det står i saken hva det dreier seg om. Det viktige er at vi har enighet om avtalen og det som skal sies står i avtalen, var det eneste ordfører Aspeli ville si i går.

Les også: