54 høyttalere i kinosalen - 18 av dem er i taket

KINOMØRKET (NRK): Hamar kino investerer én million kroner i nytt lydanlegg. «Dolby Atmos» er det aller nyeste innen kinolyd og vil gi filminteresserte innlendinger en sterkere filmopplevelse.

Kinohøyttaler bass

BASS: Kinosjef i Hamar, Espen Jørgensen, foran én av de sju basshøyttalerne som skal monteres i det nye lydsystemet. (Kinosjefen er ca. 1,73 høy...)

Foto: Audun Kristiansen / NRK

– Det er lyd på en ny måte! Mange kaller det 3D-lyd, sier kinosjef i Hamar, Espen Jørgensen.

Kinoens hovedsal er for tiden stengt, men det ser ikke ut til å bekymre kinosjefen. For han vet hva som kommer. Nemlig et topp moderne lydsystem: «Dolby Atmos».

– I en «Dolby Atmos»-sal er det ikke bare høyttalere rundt på sidene slik det har vært før, men også oppe i himlingen i taket, forklarer Jørgensen.

– Og det langt flere enn man vanligvis har i kinosaler.

Øker filmopplevelsen

Takhøyttalere

18 slike høyttalere monteres i taket i kinosalen.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

54 høyttalere skal inn i salen.

40 er såkalte surroundhøytallere og er de som gir lyd rundt deg. 18 av disse er montert i taket.

Bak lerretet (som også skal byttes) vil man få fem fronthøyttalere og tre dypbasser som hver er på størrelse med en liten bil. Det blir fire slike basshøyttalere midt i salen også.

Montering av takhøyttaler

En ny høyttaler monteres i taket.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Dette vil føre til en større kinoopplevelse for publikum, sier Jørgensen:

– Du blir dratt inn i filmens univers på en helt annen måte enn tidligere. Særlig bevegelser blir mer presise lydmessig. Du opplever filmen på en helt ny måte.

Lydanlegget har en effekt på 33.000 watt, men kinoen understreker at ikke alt vil være i bruk hele tiden. Det bli kun for spesielle effekter og i korte øyeblikk.

Lavmælte drama vil ikke ha behov for slik lyd, slik at det er de mer påkostede action- og eventyrfilmene som kommer med dette oppsettet. For eksempel den nye Star Wars-filmen som har premiere den 16. desember. Da blir det også lydsystempremiere på Hamar.

Nytt lys i kinosalen

NYTT LYS: Salen har blitt mørkere og mørkere ettersom de gamle 100 watts glødepærene har røket. Nå blir det i tillegg nytt lys som også kan skifte farger.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Hell i uhell

Da deler av taket i salen falt ned i fjor sommer påskyndet det prosessen med å få det nye lydsystemet.

Himlingen av metall fra 1968 dirret til tider da lyden i salen traff en viss frekvens, den gav ikke den beste akustikken og var uansett klar for utskiftning.

Da benyttet man anledningen til å oppgradere lyden samtidig ettersom man måtte opp med stillas under taket uansett.

Arbeider hamar kino

Slik ser det ut under taket i kinoen. Mye skal på plass før nyåpning 16. desember.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Premiere

Prislappen på alt kommer på 1,3 millioner kroner, noe som tas på kinoens driftsbudsjett over flere år. Himlingen går på forsikringen.

Nå gjelder det å rekke Star Wars den 16. desember.

Bygging Hamar kino

Kinosalen er ett eneste stort stillas mens byggingen pågår.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

– Vi holdt litt igjen på forhåndssalget for å være sikre på at ingenting gikk galt, sier Jørgensen som fikk tilsendt høyttalerne med båt fra USA.

– Det var mye som kunne skjære seg underveis her, men nå vet vi nok til at vi ser alt går etter planen, smiler kinosjefen.