Hamar er landets beste musikkommune

Hamar kåres til Norges musikkommune 2014. Den nye Kulturhuset framheves som et "modig prosjekt".

Konsert med nytt flygel i nytt hus

ROSER KULTURHUSET: Den vide bruken av Hamar kulturhus er en av hovedårsakene til at kommunen har blitt tildelt den gjeve prisen, sier juryformann Halvard Kausland. Her er et bilde fra åpningen av huset.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Kulturlivet i Hamar kommune fikk i dag en stor nyhet: De er kåret til Norges musikkommune 2014.

Hamar kommunes fremste utfordrere var Lørenskog og Radøy, som begge var nominerte til prisen – men det ble altså Hamar som stakk av med den gjeve tittelen.

Det er en selvstendig jury som har stemt frem Hamar som vinnerkommune. De viser til hvordan kommunen har tatt betydelige grep for å legge til rette for musikk- og kulturlivet i kommunen og gi dette et løft.

Modige valg

Juryleder og styreleder i Norsk musikkråd, Halvard Kausland sier det slik:

– Vi har laget et sett med kriterier som tar utgangspunkt i hva kommunene gjør det for de frivillige i musikklivet, hvilke ressurser og muligheter musikanter får til å utøve sin musikk. Blant tiltakene kommunen har iverksatt er kulturhusprosjektet, gode støtteordninger og profilering av flere musikkfestivaler.

Han mener kulturhuset i seg selv er et modig prosjekt.

– Det er modig gjort i disse dager å bygge et kulturhus og et musikktiltak som er så fantastisk. De har tilpasset det for lokale aktører og ikke bare for store artister med ditto sceneshow. Det er tilpasset bandmusikk, janistsjar og mye annet, så dette syns vi er strålende.

Halvard Kausland

SKRYTER: Halvard Kausland, mannen til avdøde Grethe Kausland har vært juryformann, og skryter uhemmet av Hamar kommunes innsats for kulturlivet. Her er han selv i aksjon på scenen.

Foto: Erling Wicklund / NRK

– Prisen vil inspirere

Han tror at prisen vil kunne få ringvirkninger og skape et enda større engasjement.

– Vi ønsker først og fremst å berømme de som driver med musikk. Og det bør jo være inspirerende for de som arbeider med kultur i kommunen.

Prisen deles ut lørdag 30. mai kl. 11 på Norsk musikkråd sitt Musikkting i Hamar Kulturhus. Da mottar kommunen et diplom og 50.000 kroner, som skal brukes på et musikktiltak i kommunen.

Stolt kultursjef

Silje Nergaard

STORT, SIER NERGAARD; Jazz- og popsanger Silje Nergaard er en av Hamars største musikkprofiler. Hun sier til NRK P2 at det er stort at Hamar får en slik pris.

Foto: Elend Lånke Solbu / NRK

Marian Skutleberg, kultursjef i kommunen, er ikke overraskende svært tilfreds i dag:

– Vi er veldig glade og stolte for å få den prisen. Jeg tenker først og fremst at det er en anerkjennelse til hele musikklivet i Hamar kommune.

Det nye kulturhuset i Hamar har fått mye kritikk, blant annet for å avvise store artister. Derfor smaker prisen ekstra godt, mener Skutleberg.

– Jeg synes det er en flott oppreisning, og dette beviser at huset er mye mer enn Kirsten Flagstad-salen, det er først og fremst bygd for lag og foreninger i Hamar, både for øvinger og formidling. Det er like mye et hverdagshus som for de store anledninger. Amatører og profesjonelle møtes i skjønn forening, og det er det kultur virkelig handler om, sier Marian Skutleberg.