Hopp til innhold

Hallingdans møter kung fu

Hallgrim Hansegård i Frikar dro til Kina for å finne likheten mellom kung fu og hallingdans. Det har blitt til en film om kulturforskjeller, vennskap og danseglede, som vises på NRK1 i desember.

Halgrim Hansegård i Frikar dro til kina for å finne likheten mellom kung fu og hallingdans. Det har blitt til en film om kulturforskjeller, vennskap og danseglede.

Se klipp fra dokumentaren Frikar i Dragens Tempel produsert av Globus Media

Drømmen var å sette opp en forestilling ingen hadde sett maken til, men møte med kung fu-munkene satte både drømmen og ham selv på prøve.

– Det var absolutt ikke lett i starten. Det var umulig egentlig. Vi snakket ikke samme språk og hadde helt ulike tenkemåter, sier Hansegård til NRK.

I dragens tempel

Hallgrim Hansegård

Hallgrim Hansegård i dokumentaren Frikar i Dragens Tempel.

Foto: Globus Media

Reisen til Hallgrim Hansegård fra Valdres vises i en dokumentarfilm på NRK 1 i desember. Dokumentaren har fått navnet «Frikar i Dragens Tempel».

– Når man jobber med scenekunst og dans, og legger ned så utrolig mye arbeid, ofte risikofylt, som aldri noen får se. Derfor var det fantastisk å ha med seg et filmteam som kan vise prosessen bak en forestilling, sier Hallgrim Hansegård.

En mann kledd i hvitt, med langt svart hår samlet i en knute på toppen av hodet. Han beveger seg lynraskt og slår ut i lufta med armene. Slik begynner Hansegårds reise til Kina, og møtet med kung fu-munkene i Wudang-fjellene.

Hansegård ønsket å lage en forestilling sammen med munkene, som aldri har stått på en scene og heller ikke kan engelsk.

– De første månedene i Kina var bare å gå i lære hos mesteren, før jeg gikk overta kommandoen for fire kung fu-munker. Da sto jeg der uten å kunne snakke med dem, og skulle jobbe med dem i en måned før de andre frikarene kom til Kina for å lage forestilling sammen med dem, sier Hansegård.

Video Frikar i Kina

Umulig oppgave i starten

Det var ingen lett oppgave, og til tider var han både søvnløs og motløs.

Den frilynte og lekende frikaren ble et møte i kulturkrasj med den strenge og regelbundne kung fu-tradisjonen.

Kung fu-munker

Kung fu-munkene følger med på hva Hansegård gjør.

Foto: Globus Media

De første ukene kaller han umulige, men så begynte de kinesiske munkene å tine opp.

– De begynte å tulle litt, og det ble mer humor. Da kunne jeg ta tak i det, og oppmuntre dem til å være enda mer individualistiske og by på seg sjøl. Og det var noe de aldri har opplevd før, i et så kollektivistisk land. Det var et møte mellom østen og vesten i tankemåte. Vi har mye mer til felles i bevegelsene enn i tankemåten.

Møter mye motstand

Produsent Aili Maanum Hansen fra Lillehammer og et filmteam har fulgt Hallgrim Hansegård siden 2009.

– Vi begynte å lage denne filmen etter Rybak-suksessen, fordi vi ble nysgjerrig på hvem han var. Og vi så at han var med på å sette hallingdansen et nytt lys, og gjøre den mer tilgjengelig for et allment publikum. Han klarte å gjøre hallingdansen hip og trendy over natten.

12. desember vises dokumentaren på NRK1.

– Hallgrim byr på seg sjøl, og vi får se all den motstanden han møter der nede. Blant annet får vi se hvordan mesteren til munkene setter kjepper i hjulene for Hallgrim. Nå vet vi jo at det blir en forestillingen, men veien dit er lang, sier Maanum Hansen.

Flere saker fra Innlandet