Hopp til innhold

Hakkespetter ødelegger kirka – kan bli skutt

ELVERUM (NRK): De forstyrrer begravelser og har den siste tiden laget mellom 20 og 30 hull i Elverum kirke. Nå har kommunen gitt fellingstillatelse.

Elverum Kirke

PLAGES AV HAKKESPETT: Den snart 300 år gamle trekirka i Elverum er attraktiv for hakkespetter, som har laget mellom 20 og 30 hull i det røde trevirket.

Foto: STEIN S. EIDE / BJØRN OPSAHL / NRK

– De går jo løs på kirkebygget og lager hull. Jeg er redd for ytterligere råteskader. Noe må gjøres, sier prost Ole Kristian Bonden.

Det var avisa Østlendingen som først omtalte saken (krever innlogging).

Det er ikke vanskelig å få øye på sporene etter hakkespetter på den flere hundre år gamle hovedkirka i Elverum.

I den senere tid har nemlig plagsomme flaggspetter laget flere titalls hull i det røde treverket på kirka. Og til tider har fuglene gitt mye lyd fra seg, også når det ikke passer så veldig godt. Som under begravelser.

– Hvis det er helt stille i kirka, så hører du det godt, forteller prosten.

Har fått råd, men...

Hakkespetter Elverum kirke

FRYKTER SKADER: Prost Ole Kristian Bonden og kirkeverge Ann Kristin Myrer frykter at hakkespettenes hull skal føre til råteskader på kirka.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Elverum kirkelige fellesråd har bedt Norsk Ornitologisk Forening om tips til mulige tiltak mot de hakkeglade spettene.

Ett av rådene har vært å henge opp blå tøystrimler på veggene!

Spettene liker angivelig ikke ting som henger og flagrer, og spesielt ikke hvis de er i kraftige, lysende blå farge, sier Håkan Billing, leder i Norsk Ornitologisk Forening i Oslo og Akershus.

Men å henge slike blå strimler på kirka er nok uaktuelt, ifølge kirkevergen i Elverum.

Men hvorfor hakker hakkespettene løs på den gamle trekirka? Håkan Billing tror det kan ha med mat å gjøre.

– Det kan hende det er mat inni veggen. Det kan være skadeinsekter i trevirket, som gjør at spettene kommer dit og hakker, sier Billing.

Fredet fugl

Jan Erik Olbergsveen

SKEPTISK TIL FELLING: Elverum kommune har gitt fellingstillatelse. Fallviltleder i kommunen, Jan Erik Olbergsveen, er imidlertid skeptisk til å skyte hakkespettene.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Flaggspett er, i likhet med alt vilt, freda i utgangspunktet. Men nå har Elverum kommune gitt tillatelse til skadefelling. Men det er ikke sikkert de får neon til å ta ut plageåndene.

– Det er ikke akkurat en oppgave vi har så veldig lyst til å ta på oss, sier en skeptisk Jan Erik Olbergsveen, leder i fallviltgruppa i Elverum.

– Å stå ved ei gravstøtte og skyte noen fugler oppunder mønet, det blir det leven av, sier den erfarne skytteren.

Også de geistelige er skeptisk til å ta livet av fuglene.

– Det at vi nå har fått en fellingstillatelse betyr imidlertid ikke at vi vil iverksette det, sier kirkeverge Ann Kristin Myrer og får støtte fra prost Ole Kristian Bonden.

Han sier at hovedfokuset nå blir å få utbedret skadene på kirka, og at de er i tett dialog med Elverum kommune og riksantikvaren. Kirka er med andre ord ikke så opptatt av hakkespettenes forstyrrende lyder.

– Men hvis folk har lurt på hvorfor det banker i Elverum kirke, så har de i alle fall fått svar nå. Det er hakkespettens skyld, sier prost Ole Kristian Bonden.

Hakkespett og meisebolle

SYNDEREN: Slik ser den ut, hakkespetten. For ordens skyld: Dette er ikke en av hakkespettene som hakker løs på Elverum kirke.

Foto: Frank Dahlslett

Les: Fuglen ramponerer for millionar

Flere saker fra Innlandet