Tiltalt for en rekke overfallsovergrep

En familiefar i 40-åra er tiltalt for å ha overfalt og forgrepet seg på en rekke små jenter på Østlandet gjennom flere år.

Stien på Skjetten

OVERGREP PÅ SKJETTEN: Mannen er blant annet tiltalt for et overgrep mot en seks år gammel jente på Skjetten på Romerike i 2008.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Mannen i 40-åra fra Hadeland i Oppland er tiltalt for ti ulike tilfeller av voldtekt, seksuell omgang og seksuelle handlinger mot barn og oppbevaring av overgrepsbilder og -filmer.

Det er åtte fornærmede i saken. Mannen skal ha oppsøkt barna på forskjellige steder på Østlandet, kledd av dem, tatt bilder og i noen tilfeller forsøkt å ha seksuell omgang. Flere av dem skal han ha lokket med seg eller tatt dem med makt.

– Det er en overgriper som antaster folk han møter ute, og det er slikt som skaper utrygghet i samfunnet. Stort sett er det snakk om tilfeldige ofre, sier statsadvokat Marit Bakkevig til NRK.

Det var Avisa Hadeland som først omtalte tiltalebeslutningen.

Langvarig jakt på mannen

DNA-spor fra den da ukjente gjerningsmannen ble funnet i flere alvorlige overgrepssaker på Østlandet gjennom ti år, skriver VG. I oktober i fjor kunne politiet avslutte et langvarig søk etter mannen. Han ble pågrepet i sitt eget hjem.

Politiet har beslaglagt 60.000 bilder og 2145 videoer som de mener har straffbart innhold. Det er snakk om bilder og filmer av seksuell omgang mellom barn og voksne, mellom barn, mellom barn og dyr, og barn som utfører seksuelle handlinger med seg selv.

Kan bli dømt til forvaring

En av de fornærmede var seks år gammel. Overgrepet skjedde på Skjetten i Akershus i 2008. Mannen bar med seg jenta inn i en hage, fikk henne til å kle av seg og utføre overgrep som av politiet defineres som voldtekt.

Statsadvokat Marit Bakkevig

SOLIDE BEVIS: Statsadvokat Marit Bakkevig sier de har gode bevis mot mannen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

En fullbyrdet voldtekt av en 18 år gammel jente i Oslo i 2011 er også del av tiltalen. Han er også tiltalt omgang med en hest og en sau.

De ti overgrepene han nå er tiltalt for skal ha skjedd i perioden 2005–2014.

– Vi har DNA-bevis og vi har bilder, og det er slik jeg vurderer det solide bevis, sier statsadvokat Bakkevig.

Kai Roger Vaag

FORSVARER: Kai Vaag er mannens forsvarer.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Til høsten kommer den omfattende saken opp for Gjøvik tingrett, der det vil bli satt av tre uker til saken. Total strafferamme for punktene i tiltalen er 20 år. Statsadvokat Marit Bakkevig sier at forvaring kan bli et tema i rettssaken.

Mannens forsvarer, advokat Kai Vaag, har tidligere sagt til NRK at hans klient erkjenner delvis skyld. Han ønsker ifølge Dagbladet foreløpig ikke å kommentere tiltalen.

Stien på Skjetten
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

TV-INNSLAG FRA 2008: Se TV-saken fra 2008 om overgrepet mot ei seks år gammel jente på Skjetten i Akershus.