På vei hjem fra stranda fikk vennegjengen et ganske så spesielt møte med skogens konge i Eidskog i Hedmark.
– Broren min sa han så en rar hest med noe på hodet utti skogen. Vi skjønte etter hvert at det var en hvit elg, forteller Giacomo Melera.
I organisert panikk stoppet de bilen og prøvde å filme albino-elgen.
Giacomo Melera og broren er på besøk fra Oslo for å hilse på noen venner. Tirsdag formiddag var de ute for å bade, men siden badestedet var overfylt valgte de i stedet å dra hjem tidlig. I ettertid er de glade for det.
– Det var bare helt magisk. Man kan jo gå hele livet uten å se en sånn elg. Jeg har bare sett elg fem ganger i livet, men å se en albino-elg er «once in a lifetime». Tenk om vi ikke hadde dratt hjem tidlig, da hadde vi aldri sett den, sier han.
Svært utsatt
Prosjektleder ved Norsk Elgsenter AS, Ruben Bøtun, sier at albino-elger er svært sjeldne.
– Det finnes svært få albino-elger, men det er vanskelig å vite eksakt hvor mange. Det blir jo sett tusenvis av elg hvert år, men ser folk albino-elg blir de lagt merke til.
Han mener Giacomo og vennene har vært heldige som har fått oppleve noe så sjeldent.
– Fordi albino-elger mangler pigmentet melanin i huden er de hvite. Dette gjør at de mangler kamuflasjen som skal beskytte de mot rovdyr, som igjen gjør de svært utsatt ute i naturen, forteller Bøtun.
Samme elg?
i samme området ved Svenskegrensa sør i Eidskog. Ut i Naturen-reporter Kari Toft sier at elgen kan ha nedsatt syn og av den grunn kommer nær veien fordi den ikke ser bilene.
– Albinogenet er arvelig, og ei brun elgku få en hvit elgkalv, så lenge hun er bærer av genet. Du kan si at det er en liten stamme i grenseområdet mellom Sverige og Norge.
NEDSATT SYN: Slik så det ut da den hvite elgen viste seg sist. Kari Toft sier at elgen kan ha nedsatt syn og derfor ikke reagere så kraftig på bilene.