Hopp til innhold

Vildmyren gruer seg til å møte konas drapsmann i retten

Familien til flyvertinnen fra Lunner, som ble drept i København i fjor, gruer seg til å møte drapsmannen. I dag starter rettssaken mot rumeneren som har tilstått drapet på 42 år gamle Vera Vildmyren.

Egil Vildmyren (Vera Vildmyren, innfelt)

Egil Vildmyren har reist til Danmark for å være tilstede under rettssaken mot konas (innfeltet) drapsmann.

Foto: Hanne Stine Kind/privat / NRK

Lunner-kvinnen ble drept på sitt hotellrom i København. Den 42 år gamle rumeneren tok seg inn i hotellrommet på jakt etter verdigjenstander.

Han har forklart at han fikk panikk da han oppdaget Vera Vildmyren i rommet, og slo henne. Han har erklært seg skyldig i vold med døden til følge.

Hør radioreportasjen:

Drar til Danmark

I dag starter rettssaken i København byrett. Mannen til Vera Vildmyren, Egil, og deres to barn har dratt til Danmark, for å følge rettssaken.

– Spenningen blir jo hvor tøft det blir for barna. Det å se han i øynene. Hva han kommer til å fortelle om hendelsesforløpet, og hva han har gjort. Det er det vi tenker mest på, sier Egil Vildmyren til NRK.

Lunner kirke var fullsatt under minnesamlingen etter Vera Vildmyren i mars i fjor. Drapet på flyvertinnen rystet ikke bare bygda Grindvoll på Hadeland, men hele Norge. Vildmyren ble drept på en svært brutalt måte med slag og stikk, ifølge tiltalten mot rumeneren.

Han ble identifisert via et overvåkningskamera på hotellet. Deretter ble han etterlyst over hele verden. Han er tidligere dømt for drap i hjemlandet. Tyve timer etter drapet meldte han seg sjøl for politiet i Sverige.

Det var fullsatt i Lunner kirke under minnestuden for Vera Vildmyren.

Det var fullsatt i Lunner kirke under minnestunden for Vera Vildmyren i mars i fjor.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Tar fram gode minner

På Grindvoll i Lunner satt Vera Vildmyrens mann Egil med deres to barn på 15 og 17 år.

– Det var en veldig tøff periode rett etter at dette skjedde. Vi har etter hvert fått det mer på avstand. Vi prater mye om Vera, og de gode minnene. Det har vært lettere nå som det har gått så lang tid, men det var ikke så lett rett etter at det hadde skjedd.

Han forteller at barna selv har valgt å være med under rettssaken.

– Jeg har spurt flere ganger om de er helt sikre på at de vil være med. De sier de vil være med for å se hvem som gjorde dette her.

– Hva har du tenkt rundt det at du skal møte rumeneren som tok livet av din kone?

– Det blir en tøff opplevelse, men jeg velger å gjøre det likevel, sier Egil Vildmyren.

Ser fram mot rettssak-slutt

Rumeneren har fortalt politiet at Vera Vildmyren var et tilfeldig offer. Han nekter likevel straffskyld. De siste dagene har Egil Vildmyren lest mye om konas drapsmann på nettet.

– Jeg har vært på nettet endel ganger og lest ganske mye om saken. Det er ganske tøft å lese hendelsesforløpet, og om hva han i detalj har gjort. Det er akkurat dette jeg har jobbet mest med, i forhold til søvn.

Nå ser han og barna fram til at rettssaken skal bli ferdig.

– Da er vi ferdig med den, og kan fortsette å leve med de gode minnene.