Grete Berget er død

Tidligere barne- og familieminister for Arbeiderpartiet, Grete Berget, er død. Hun ble 63 år gammel.

Grete Berget

GIKK BORT: Grete Berget sovnet inn torsdag. Hun ble 63 år.

Foto: NRK

– Vår kjære Grete sovnet fredfullt inn i morges med flokken rundt seg. Dypt elsket og savnet, skriver familien på Facebook. Berget etterlater seg mann og to voksne døtre.

Grete Berget var fra Vinstra i Gudbrandsdalen, og fra 1991 til 1996 var hun barne- og familiminister i Gro Harlem Brundtlands tredje periode som statsminister.

Hun startet sin rikspolitiske karriere som nestleder i ungdomspartiet AUF.

Ledet AUF sammen

Tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg var leder i AUF samtidig som Berget var nestleder i ungdomspartiet.

– Jeg kommer til å savne Grete veldig. Hun var et varmt og godt menneske, samtidig var hun en enestående politisk håndtverker. De mest personlig minnene er fra Utøya og ungdomstiden vi hadde sammen, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Jens Stoltenberg

ENESTÅENDE POLITISK HÅNDTVERKER: Jens Stoltenberg mener Grete Berget gjorde Norge til et bedre land med lovene hun innførte.

Foto: Syver Gustavo Svensrud / NRK

Han mener Grete var en foregangskvinne i norsk politisk historie.

– Hun viste ikke bare vei, hun brøytet vei. Det var hun som sørget å få inn lover som partnerskapsloven for homofile og de første ukene med pappapermisjon. Det har gjort Norge til et bedre land, sier Stoltenberg.

– Hun var min mentor

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng synes også det var tungt å få beskjeden om Gretes bortgang i dag.

– Det er en veldig trist dag. Grete har betydd så mye for politikken, men også som person. Så det er en trist beskjed å få, selv om Grete har vært åpen lenge om å være alvorlig sjuk, sier Stenseng til NRK.

Arendalsuka

EN MENTOR: Partisekretær og gudbrandsdøl Kjersti Stenseng hadde Grete Berget som mentor da hun selv gikk inn i rikspolitikken.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Stenseng, som også er fra Gudbrandsdalen, har et sterk personlig forhold til Grete.

– Hun var et viktig forbilde for meg personlig. Da jeg selv gikk inn i rikspolitikken, var det helt naturlig å spørre Grete om hun ville være min mentor, og det sa hun ja til. Hun har vært raus til å dele av kunnskapen sin, sier Stenseng.

– Gjorde livet lettere for en hel generasjon

Anniken Huitfeldt er en av de som har etterfulgt Bergets statsrådpost. Hun sier Grete var et forbilde.

– Hun gikk foran i kampen for likestilling, blant annet med innføringen av pappapermisjonen. Hun gjorde livet lettere for en hel generasjon, sier Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt

ET FORBILDE: Anniken Huitfeldt sier Grete Berget gjorde livet lettere for en hel generasjon med sitt arbeid for likestilling.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hun tror Grete har betydd mye for mange kvinnelige politikere i Arbeiderpartiet.

– Grete var nestleder i AUF da jeg meldte meg inn. Hun har vært et forbilde, og hun har skolert mange unge jenter i AUF.

Sylvia Brustad var den som overtok ministerposten som barne og familieminister etter Grete i 1996.

– Det var først og fremst forferdelig trist å høre. Hun brøyta vei på så mange områder. Jeg var veldig ydmyk da jeg tok over jobben etter henne, men hun fungerte som en læremester og videreførte mye til meg, sier Brustad til NRK.

– En varm og humørfylt kollega

Nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske skriver på Twitter at Grete Berget skrev historie som politiker.

– En av de store forkjempere for kvinners rettigheter og moderne familiepolitikk er borte. Vi som nyter godt av barnehage, pappaperm og likestilling har mye å takke Grete Berget for. Hun skrev historie med sitt arbeid. Vi lover å føre arven og kampen videre, skriver Giske.

Også kommentator i Aftenposten Harald Stanghelle har gode minner med Berget.

– Et engasjert og flott medmenneske. En pioner som statsråd, og en varm og humørfylt kollega i Arbeiderbladet, skriver Stanghelle på Twitter.

Innførte pappaperm

Grete Bergets største politiske fotavtrykk er innføringen av fedrekvoten ved fødselspermisjon. Hun fremmet forslaget som barne- og likestillingsminister i Gro Harlem Brundtlands Ap-regjering i 1993.

Lovendringen var med på å forandre Norge. Berget sa senere at hun følte seg glad og stolt hver gang hun så en mann trille en barnevogn, et syn som var helt uvanlig for noen år siden.

De siste årene jobbet hun som seniorrådgiver ved informasjonsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Åpen om sjukdommen

2017 var bare noen dager gammel da Berget fortalte at kreften hadde kommet tilbake med så stor spredning at det ikke lenger handlet om å bli frisk, men om å leve så lenge og så bra som mulig.

– Jeg har sagt til døtrene mine at når jeg dør, så er det fordi jeg er så sliten og kroppen er så utkjørt at det sikkert er en befrielse for meg, sa hun til Dagbladet.