Hopp til innhold

Gotaas forteller ski-historier fra Alvdal

Historiene blir mange og gode når Thor Gotaas lager bok om langrennsbygda Alvdal.

Thor Gotaas

Onsdag kveld presenterte Thor Gotaas sin nye bok «Alvdal – Historien om skiløperbygda».

Han skal fortalte historier fra boka som er på nesten 500 sider, og full av historier om norgesmestre, OL- og VM-deltakere. Og i fokus er Alvdal som mellom 1934 og 1960 hadde utøvere i samtlige ni OL og VM.

– Her kan du f*** ikke stå

Skriver bok om skifabrikker

Thor Gotaas har skrevet flere skibøker, blant annet om skifabrikker. Her er Pia Kolberg og Gotaas ved den nedlagte skifabrikken på Ådalsbruk.

Foto: Knut Sveen / NRK

Blant historiene i boka er da den første NM-femmila ble arrangert i Alvdal i 1946. Da gikk løperne i en stor sløyfe på fem mil. På matstasjonen på Steia var det samlet rundt 4000 publikummere.

Kronprins Olav kom med tog til Hjerkinn og ble hentet med bil der av Kornelius Kveberg. Kronprinsen spurte om sjåføren ville ha en sigarett. – Nei, jeg er sportsmann jeg, sa Kveberg og takket nei.

Da kronprinsen kom med bil og parkerte der løypa gikk, sa Magne Gjermundshaug, som stod parkeringsvakt:

– Her får du f*** ikke stå.

Kronprinsen gikk ut av bilen, og Gjermundshaug skjønte at det var greit at den kommende Kongen stod der.

Litt senere måtte kronprinsen må do, og måtte ta til takke med bygdas kanskje dårligste utedo, men kronprinsen var like blid.

Ledende langrennsbygd

Alvdal var landets ledende langrennsbygd og «Skisportens universitet». I sin nye bok tar skihistoriker Thor Gotaas for seg skisporten i Alvdal helt fra 1700-tallet og frem til i dag.

Boka er tjukk av anekdoter om skiløpere, familiene deres i gammel tid og om fremveksten av moderne skisport. Historien starter med «alvdalsskia» fra 500 e.kr. som ble funnet på ei myr i Alvdal i 1906.

Gotaas mener Alvdal er Norges ledende skiløperbygd sammen med Trysil.

– Jeg visste det var mye skihistorie der, men ble overrasket over at det var så mye. Det er utrolig imponerende at ei bygd med knappe 2500 innbyggere, like mange som det bor i et borettslag i Oslo har fostret så mange gode skiløpere, sier han.

Magne, Ottar og Olav Gjermundshaug fra Alvdal.

Den sterke brødre-trio Gjermundshaug fra Alvdal som satte store spor etter seg i skiarenaene etter den andre verdenskrig. I 1946 vant Ottar kongepokalen i kombinert under Norgesmesterskapet i Drammen. Sammen vant brødrene Norges Skiforbunds tremannspokal, noe som ikke har hent før eller siden. F.v. Magne, Ottar og Olav Gjermundshaug.

Foto: NTB scanpix

Aukrust med Aftenposten i buksa

Gotaas skriver også to kapitler om forfatteren Kjell Aukrust i boka.

– Kjell hadde lyst å bli god til å hoppe på ski, men hadde en rar teknikk, ble det sagt. Han skrev om det i flere bøker om å ha Aftenposten i buksa for å unngå å fryse foran. Jeg prøver å løfte opp Aukrust fordi han var en veldig stor kunstner, som tok nordøsterdølen på kornet.

I flere av bøkene sine skriver og tegner Aukrust om Per Samuleshaug og andre dyktige skiløpere fra bygda.

Blant annet en episode der «ryssen» setter nummerlapper fra kalenderen på kyllingene og arrangere «femmila» på stuegolvet.

Alvdal

Den lillebygda Alvdal har huset mange gode langrennsløpere, og gjør det fortsatt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stor skiinteresse

Gotaas er usikker på hva som gjør at det så mange gode skiløpere kommer fra Alvdal. Mulig kan det ha noe å gjøre med at de fikk sin første hoppbakke, Sandeggbakken i 1904 og at det etter hvert kom gode skiløpere som Embret Mellesmo og Per Samuelshaug.

– Det var en skiinteresse som holdt seg sterkt gjennom hele 1900-tallet. Særlig før og etter 2. verdenskrig var Alvdal landets desidert beste langrennsbygd i Norge med 10–12 løpere på landslaget, sier han.

Per Samuelshaug

Per Samuelshaug, kjent skiløper fra Alvdal. Vant 50 km i Holmenkollen 1937 over ett minutt foran svensken Nils Englund.

Foto: NTB SCANPIX

Den første store skiløperen fra Alvdal var Embret Mellesmo, som slo gjennom i Kollen i 1909. Han ble kalt Østerdalens skikonge til utpå 1930-tallet og inspirerte de andre.

– Det var liten eller ingen klasseforskjell i Nord-Østerdal i motsetning til for eksempel Åmot, Stor-Elvdal og Hedemarken. Dette ga større samhold også om skisporten.

Lett å komme til Oslo

Rørosbanen var også viktig for at skiløperne skulle kunne ta toget til store skirenn i Kollen og andre steder. Alvdal var ikke noe bakevje, sjøl om det lå langt fra Oslo.

Det første skirennet i Alvdal ble arrangert i 1904, samme år som Sandeggbakken ble bygd. Den er nå en av verdens eldste småbakker. Så begynte en lang skitradisjon med løpere som Embret Mellesmo, som ble første norgesmester fra Alvdal i 1914.

– Per Samuelshaug vant femmila i Kollen i 1937 Etter krigen har skiløperfamilier som Gjermundshaug og Bjørn preget resultatlistene. I alt har åtte alvdøler deltatt i VM og OL. Den foreløpig siste er NRK-ekspert Torgeir Bjørn, forteller Gotaas.

Arbeidet med boka har tatt tre år. Det er Alvdal IL som står bak bokutgivelsen. Avle Christen Bjørn i Alvdal IL spurte Gotaas i 2012 om å skrive historien.

Han har vært i Alvdal i flere perioder og snakket med muntlige kilder og fått tilgang på mange bilder og historier.

SE VIDEO FRA BOKLANSERINGEN:

Historiene blir mange og gode når Thor Gotaas lager bok om langrennsbygda Alvdal.

Flere saker fra Innlandet