Miljødirektoratet gir penger til kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp. Vågå kommune får tre millioner i tilskudd til ombygging og nybygg av Vågåheimen.
– Vi har store forventninger til dette prosjektet, og håper at andre kommuner i Norge vil gjøre det samme, sier prosjektleder Steinar Løkken i Vågå kommune.
FIKK KLIMATILSKUDD: Steinar Løkken i Vågå kommune.
Foto: Dag Kessel / NRKKommunen ønsker ikke å rive det store omsorgssenteret, men heller renovere det gamle.
Bruker betong fra nedlagt basseng
I Vågåmo ligger 250 kubikkmeter med betong i en stor haug. Ved siden av haugen ligger stålarmering som er plukket av betongen, slik at den klar for gjenbruk.
Betongen stammer fra et svømmebasseng som er revet tidligere i sommer. Dette skal nå brukes som fyllmasse når den nye sykehjemsavdelingen skal bygges. I tillegg vil kommunen bruke betong fra to kommunale boliger som likevel skal rives.
Arild Gustavsen ved NTNU.
Foto: NTNU– Dette er et meget interessant prosjekt, sier professor Arild Gustavsen ved Institutt for arkitektur og teknologi ved NTNU.
– Det er viktig med forbilde-prosjekter. Halvparten av klimautslippene ved husbygging skyldes materialbruk. Og bygninger står for ca. 35 prosent av energibruken på fastlands-Norge og i EU.
Får penger fra Miljødirektoratet
Midlene kommer fra støtteordningen Klimasats, som skal gi penger til kommuner som vil kutte utslipp. Så langt i år har det blitt tildelt 117 millioner kroner til forskjellige prosjekter.
Digitale befaringer
Prosjektleder Steinar Løkken i Vågå sier også at de vil ha en digital byggeplass. Det har hjulpet dem i søknaden.
– Rådgiverne i prosjektet holder til i Bergen, Voss og Vik i Sogn. Det er ingen grunn til at de trenger å reise hit hele tiden.
Han forteller at den digitale byggeplassen innebærer vanlig nettmøter, men også digitale befaringer.
– Vi viser fram byggeplassen på video, og så kan rådgiverne komme med sine tilrådinger der og da. Dette gjelder både under planlegging og faktisk også under byggingen, sier han.
Men selve byggingen er også energikrevende. Kommunen ønsker å redusere klimautslippene fra byggingen ved å bruke varme fra det lokale flisfyringsanlegget.
SKAL BYGGES OM: Vågåheimen har i dag 44 pasientplasser.
Foto: Dag Kessel / NRKDet vil også bli brukt massivtre under byggingen av den nye avdelingen.
– Men dette koster mer enn vanlig, siden dere må ha tilskudd?
– Både ja og nei. Det blir dyrere fordi vi må sjekke om den gamle bygningsmassen er sterkt og fleksibelt nok. Men samtidig er det veldig gunstig at bygget kan brukes samtidig som vi bygger.
- Fikk du med deg denne? Ørreten i Flagstadelva trenger småstein for å kunne gyte. Nå har frivillige satt ut grus med hjelp av helikopter:
Blir billigere på sikt
Monica Berner mener dette er langsiktig tenkning som lønner seg. Hun jobber i Enova, som bidrar med å redusere klimagassutslipp i Norge.
– Det koster alltid mer å prøve nye ting.
Hun forteller videre at pilotprosjekt som dette bidrar til at det blir billigere å bygge miljøvennlig på sikt.
– De som tør å gå foran, gjør det lettere for nestemann, sier hun.
SENTRALT I VÅGÅMO: Vågåheimen er den største enkeltarbeidsplassen i Vågå kommune, med til sammen 80 ansatte.
Foto: Dag Kessel / NRK