Gjenstander solgt for over 100.000

Det ble svært folksomt i hagen til enka Molla Hoel i dag. Noen av gjenstandene til ektemannen ble solgt for over hundre tusen kroner.

Det ble svært folksomt i hagen til enka Molla Hoel i dag.

Gro Haraldstad på auksjon

Gro Haraldstad reiste fra Oslo i dag tidlig for å få med seg auksjonen.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Jeg er villig til å gi noen tusen, sier Gro Haraldstad som er mest interessert i kniver og glass. Hun dro fra Oslo klokka syv i dag tidlig for å få meg seg det hun hadde hørt skulle være årets auksjon.

Torstein Kvamme på auksjon

Torstein Kvamme fra Ås så etter ting til samlingene sine, og så flere interessante gjenstander.

Foto: Juliane Kravik / NRK

En annen som hadde reist et stykke var Torstein Kvamme fra Ås i Akershus.

– Jeg ser etter noen godbiter til samlingen, men hva, det vil jeg ikke fortelle.

Spent dagen før dagen

Japansk servise i orginaleske

Dette japanske serviset ligger i orginalesken, og er en av antikvitetene som er til salgs på Gjøvik på lørdag.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Fredag, dagen før den store auksjonen, viste auksjonarius Åsmund Svendsen ivrig fram fine, tynne vinglass, ulike kniver, våpen, flotte postkort og en hel skuff full av sølvtøy. Dette har han holdt på med i snart to uker, og søvn har det blitt lite av. For i morgen skal alt selges i en hage på Gjøvik.

– I mine 40 år som auksjonarius har jeg aldri vært borti lignende. Dette er det mest komplette oppdraget jeg noen gang har hatt, sier Svendsen.

Han kjente selv Johannes Hoel og vet hva tingene betydde for antikvitetshandleren på Gjøvik.

– Han ville auksjonere bort alt

Johannes Hoel drev auksjonsforretning i Gjøvik i 30 år sammen med kona Molla Hoel. Samtidig fylte Johannes hjemmet deres med antikviteter han hadde personlig interesse av. Det har blitt til en unik samling.

Auksjonarius Åsmund Svendsen viser fram glass

Auksjonarius Åsmund Svendsen viser fram glass. Han sier svært mange er interessert i de sjeldne glassene som blant annet tilhørte Peder Aadnes.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Johannes ønsket å auksjonere bort alt etter sine død. Han og kona hadde ingen barn, så han ville at samlinga skulle selges, forteller Svendsen.

Johannes Hoel døde i 2001. Kona Molla ønsker ikke å bli intervjua, men Svendsen forklarer at hun nå mener tida er inne for å arrangere en auksjon i hagen.

– Molla har hatt glede av tingene selv, men nå skal hun flytte til Møre hvor hun opprinnelige kommer fra, sier Svendsen.

Dermed ble det naturlig med auksjon denne sensommeren.

Populære vinglass

Det kan fort bli folksomt i hagen til Molla på lørdag. Svendsen har fått en rekke telefoner fra folk som vil komme.

Sølvtøy

Samler & Antikkbørsen kaller auksjonen som skal være på lørdag for årets auksjonsbegivenhet.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Jeg har aldri opplevd at så mange folk har ringt meg før en auksjon. De lurer på hvor det er, når de bør komme og hva som skal selges, sier Svendsen.

Mange er særlig interessert i glassene som skal auksjoneres bort. Noen av dem er sjeldne norske vinglass som har tilhørt Peder Aadnes. Det skal bare finnes fire som er kjent fra før, forteller Svendsen. Han forklarer at det er spennende historier rundt nesten hver gjenstand.

– Som regel er det arvinger som får slike ting og da er gjenstandene spredt rundt omkring. Men i dette tilfellet er alt samlet, sier Svendsen.

Ingen minstepris

Huset til Molla Hoel på Gjøvik

Her i hagen til Molla Hoel skal auksjonen holdes.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Det er også knytta stor spenning til Toten-kniver av N.P. Talebakke, samt en stor unik trefigur som skal ha stått i en gardskirke på Hedmarken.

– Dette er en unik samling, og det blir en auksjon uten minstepris, sier Svendsen.

Fredag kunne han kan ikke si så mye om hva han trodde gjenstandene ville gå for prismessig, men han var ganske sikker på at det ville bli solgt ting for flere hundre tusen kroner. Og etter at NRK var tilstede under auksjonen på lørdag, viste det seg altså at det ble det

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Ivar Arne Nordrum

Nyheter fra NRK Innlandet