Gir seg som bondelagsleder

Einar Myki trekker seg som leder av Hedmark Bondelag på årsmøte i mars. – Jeg telte lenge på knappene, men vervet er altoppslukende og det er begrenset hvor lenge man kan sitte, sier Myki.

Einar Myki

Til våren gir Einar Myki seg som leder av Hedmark Bondelag. Da har han sittet fem år som leder.

Foto: Hedmark Bondelag

Einar Myki ble valgt til leder av Hedmark Bondelag i 2010 har vært en markant og synlig leder. Til våren har han sittet i fem år og nå føler han at tiden er moden for at andre overtar.

– Jeg har hatt fem begivenhetsrike år og nå har vi et styre og en organisasjon som lett kan føre Hedmark Bondelag videre, sier Myki til NRK Hedmark og Oppland.

Han forteller at han brukte lang tid på å bestemme seg om han skulle ta ett år til, men at han til slutt valgte å bruke mer tid på gårdsdriften hjemme i Løten.

Færre bønder – men flere medlemmer

Hva er det viktigste som du har oppnådd som leder i disse fem årene?

– Jeg synes vi har fått synliggjort næringen rimelig bra. Vi var aktive for å få landbruket på dagsorden under valget i fjor, og føler at vi lyktes bra med det, sier den avtroppende lederen.

Han legger også vekt på at medlemsutviklingen har vært positiv. Hedmark bondelag har nå flere medlemmer enn på 80-tallet.

– Vi blir færre og færre bønder fra år til år, og at vi da får opp medlemstallet er jeg veldig godt fornøyd med, sier han.

Provosert av den nye regjeringen

Einar Myki var synlig under jordbruksoppgjøret i vår da illsinte bønder protesterte og aksjonerte mot regjeringens landbrukspolitikk. Han innrømmer at politikken til den nye regjeringen, og en landbruksminister fra Frp, er noe av det som har provosert han mest i hans år som leder.

– I tillegg har rovvilt vært et gjengangertema i alle disse fem årene. Vi fikk til et rovviltforlik, men det er beitedyrene som hvert år taper på den todelte målsettingen om at vi både skal ha rovdyr og beitedyr, sier Einar Myki.

(Saken fortsetter under bildet.)

Einar Myki

Einar Myki sier politikken til den nye regjeringen er noe av det som har provosert han mest i de fem årene han har vært leder.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Vil fortsatt engasjere seg

Nå må Bondelaget se etter en ny leder. Myki mener det er mange gode kandidater uten at han vil peke ut noen spesielle, men har ett råd til den nye lederen:

– Det er mye å jobbe for for å sikre matproduksjonen i Hedmark framover og det er viktig at Hedmark Bondelag har en aktiv og synlig leder, mener han.

Nå skal han konsentrere seg om å drive gården, men kommer ikke til å slutte med å engasjere seg i landbrukspolitiske spørsmål.

– Nei, det blir vanskelig å legge det helt bort.

Han sitter også i styret i både Innovasjon Norgen og i Innlandsutvalget, og vil fortsette arbeidet der. Myki sier han også vil se om det byr seg noen andre muligheter senere.