Gelius vil bli Hamar-bisp

Kjendis-presten i Vålerenga kirke i Oslo, sokneprest Einar Gelius, har lyst på jobben som biskop i Hamar bispedømme.

 

Einar Gelius
Foto: Knut Falch, Falch, Knut

Den profilerte og omdiskuterte Oslo-presten sier til Hamar Arbeiderblad at biskop-jobben i Hamar er en spennende stilling han kan tenke seg. - Blir jeg spurt, sier jeg ja, sier Gelius til HA. - Jeg har jobbet som menighetsprest i 20 år og er like godt kvalifisert som de som er biskoper i dag, sier Vålerenga-presten.

Videreføre

Biskop Rosemarie Køhn som fortsatt er sjukmeldt, har nå søkt avskjed fra stillingen. Hun fratrer ved nådd pensjonsalder på sin fødselsdag 20. oktober.

Sjøl om Gelius har lansert sitt eget kandidatur, mener han det viktigste er å videreføre det Køhn står for.

Vi trenger en ny stemme. En stemme for de stemmeløse. De som sitter i bispekollegiet nå, mener likt og tenker likt. Utfordringen blir å finne denne nye stemmen.

Jon Gelius / Hamar Arbeiderblad

 

Einar Gelius
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

Stemmeløse

- Vi trenger en ny stemme. En stemme for de stemmeløse. De som sitter i bispekollegiet nå, mener likt og tenker likt. Utfordringen blir å finne denne nye stemmen, sier Gelius til HA, og innrømmer at den nye stemmen kan være ham.

Misse-dommer

Sokneprest Einar Gelius har gjort deg bemerket på flere områder. Sist da han takket ja til å være dommer i missekonkurransen Frøken Norge. Da ble han kalt inn på teppet til Oslos biskop Ole Kristian Kvarme, og etter møte trakk han seg. Gelius innrømmer at det ville ha vært å gå over streken.

Gjenkjennelse

Einar Gelius mener samtidig at kirken skal gjenspeile folket. - Kirkedøra kan ikke være vid nok. Kirken skal alltid stille seg bak de svakeste og utstøtte i samfunnet, sier han, og at det nettopp er derfor han ønsker å bli biskop.

Gelius ber nå bispedømmerådet om å høre på hva folket i Hamar bispedømme ønsker før de nominerer kandidater.

- Det er mye viktigere hva folket her mener en de to-tre prosentene av det nasjonale Kristen-Norge, sier Gelius.