Fjøseksplosjonen i Sør-Fron uforståelig for folk i bransjen

– At et bygg kan eksplodere på denne måten er helt uforståelig. Det sier flere leverandører av landbruksbygg som NRK har snakket med. Kripos er koblet inn i etterforskningen.

Grisefjøs kollapset, Frya

EKSPLODERTE: En person omkom da det eksploderte i et grisefjøs på Frya. Fjøset med over 500 griser kollapset.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Det var i går formiddag at politiet fikk melding om en eksplosjon i et stort grisefjøs på Frya i Sør-Fron. Alle nødetater kom raskt til stedet. Der møtte de et fjøs hvor den ene langveggen var sprengt ut og hvor mye av taket var falt ned. Det løp griser utenfor fjøset da politiet kom, men storparten av de 500 dyra var inne i det ødelagte fjøset .

Mann i 40-årene omkom

Redningsmannskapene lager nå hull i taket for å kunne gjennomsøke bygningen.

HULL I TAKET: Redningsmannskapene lagde hull i taket for å kunne gjennomsøke bygningen.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Eksplosjonen i fjøset krevde livet til en mann i 40-årene . Han ble funnet i kjelleren i bygget mandag ettermiddag. Mannen var ansatt på garden.

Trolig befant det seg mellom 400 og 500 slaktegriser i fjøset. De som ikke ble drept i selve eksplosjonen ble nødslaktet senere på dagen.

Eksplosjonen første til at gulvet i fjøset og veggene ble sprengt vekk. Dermed kollapset det store bygget som sto nytt rett etter årtusenskiftet.

En nabo hørte smellet og trodde det kom fra E6-utbygginga i nærheten.

– Først hørte jeg at det eksploderte, og så så jeg en røyksky. Jeg trodde først det var fra E6, men etter hvert forsto jeg at det var fra fjøset, forteller Egil Blakarstugun.

Han hjalp til med å få ut dyrene fra fjøset i går.

Se video:

Grisefjøs på Frya kollapset etter eksplosjon.

Uforståelig eksplosjon

Ingen har hørt om at det har vært eksplosjoner av en slik art tidligere. Leverandørene NRK har kontaktet sier de er vel kjent med faren som ligger i metangass. Men da handler det mer om at mennesker og dyr kan bli forgiftet av gassen.

Av den grunn er de fleste utgjødslingsanlegg fra grisehus basert på vakuum. Det betyr at møkka sendes mellom fjøset og møkklageret få ganger hver dag. De gangene det skjer suges den ut etter vakuummetoden, og dette skal forhindre at gass kommer inn i fjøset. Bygget som eksploderte i Sør-Fron er etter det NRK kjenner til av denne typen, altså at utgjødslingsanlegget er basert på vakuum.

Les også:

Truffet av tåregass fra krigen: – Lar meg ikke skremme

– Gasslekkasjen kunne fått store konsekvensar

Flere entreprenører bygde fjøset

Flere entreprenører står bak det eksplosjonsrammede bygget. Et firma gjorde grunnarbeidene, et annet satte opp betongveggene og Ringalm tre leverte taket.

Den kraftige eksplosjonen blåste ut hele veggen.

FLERE ENTREPRENØRER: Flere entreprenører står bak det eksplosjonsrammede bygget på Frya.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Borgen Bygg og Fjøssystemer er to av de store leverandørene av bygg og innredning til driftsbygninger i landbruket. De har riktignok ikke hatt noe med leveranser til bygget som eksploderte å gjøre. Men hverken daglig leder Åge Stenumgård i Fjøssystemer eller daglig leder Jens Helge Borgen i Borgen bygg forstår hvordan dette kunne skje.

Eksplosjonen i går er tragisk for alle involverte, sier Stenumgård og Borgen.

Begge håper nå at etterforskninga skal kunne gi svar på hvorfor det skjedde. Ikke minst er det interessant fordi det finnes mange lignende grisefjøs rundt omkring i landet.

Byggene de ulike leverandørene tilbyr har mange likhetstrekk og er bygd på nokså like prinsipper. Derfor angår en slik eksplosjon både bønder og leverandører av bygg, sier de to.

Kripos er koblet inn i etterforskningen av saken.