Ga «oppskrift» til overgrep til andre

Saken mot Elverums-mannen som er siktet for misbruk mot mindreårige jenter på sosiale medier vokser i omfang. Mannen har gitt utpressingstips til andre overgripere, sier politiadvokat.

Overgrepssak i Elverum

Politiadvokat Henning Klauseie sier at den overgrepssiktede mannen fra Elverum har gitt tips til hvordan andre overgripere kan presse jenter på sosiale medier. Så langt er 25 jenter identifisert i den omfattende overgrepssaken.

Foto: Frode Meskau

En mann i 40-årene fra Elverum ble i midten av september pågrepet, siktet for overgrep og misbruk mot mindreårige jenter fra hele landet på sosiale medier.

Det har nå kommet frem i etterforskningen at mannen har gitt tips til andre overgripere, sier politiadvokat Henning Klauseie.

– Han har hatt kontakt med andre overgripere i miljøet, og delt materiale. Han har også gitt dem tips om at det er mulig å presse enkelte jenter. Hvorvidt dette tilfredsstiller lovens krav til å si at det er organisert kriminalitet er mer usikkert, men de andre har hatt nytte av tips fra mannen.

Les også:

Taktikk for utpressing

Han sier at mannen har benyttet en taktikk hvor han først har klart å skape et fortrolighetsforhold med de fornærmede jentene, ved å gi komplimenter for bilder de har lagt ut på sosiale medier. Deretter har utveksling av i utgangspunktet uskyldige bilder startet.

– Når han har fått den type bilder går det et skritt videre, og han har lurt jenta til å sende bilder av seg selv i BH. Når det bildet er sikret, så brukes det til å presse videre og få nakenbilder. Trusselen er da at bildet skal legges ut, med mindre jenta sender stadig mer intime og eksplisitte bilder.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Overgrepssak i Elverum

Det var i midten av september at politiet i Elverum gikk ut med en pressemelding om den omfattende overgrepssaken.

Foto: Frode Meskau

25 jenter identifisert

Politiet har nå klart å identifisere 25 jenter.

– Mannen ble senest avhørt i går ettermiddag, og han erkjenner straffskyld for de sakene han blir konfrontert med, han ser at politiets bevis er sterke.

Politiadvokat Klauseie mener imidlertid at mannen nå er mindre åpen i avhør.

– Det er noen ting han sier han har vansker med å huske, og noe han ikke snakker veldig åpent om, så jeg tror vi er kommet dit at han må konfronteres med opplysningene i de enkelte sakene.

– Fortrenger ting ubevisst

Mannens forsvarer Jostein Løken sier at mannen har forsøkt å forklare hvordan dette henger sammen.

– Han mener selv at det skyldes at det er så ubehagelig å snakke om disse tingene, og gjør at han ubevisst fortrenger ting.

Forsvarer Løken sier det er ukjent for ham at klienten skal ha gitt tips til andre overgripere.

Jentene sliter etter hendelsen

Klauseie sier at saken har gått hardt inn på de rammede jentene.

– I de tilrettelagte avhørene vi foreløpig har gjort, ser vi at dette er jenter som sliter, som er fortvilet, redde for at materialet skal havne på nettet.

Og han har en klar oppfordring til andre jenter som kjenner seg igjen i lignende hendelsesforløp.

– Vi oppfordrer jenter som tror de kan være rammet i tilsvarende saker, til å ta kontakt med sine foreldre. På denne måten kan politiet over hele landet være med og stoppe slike overgrep.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45. Nyheter fra Innlandet