Hopp til innhold

Fyller garden med hjort

SØNDRE LAND (NRK): Hjort er hjort for bonde Øyvind Tandberg. Det vakre dyret er blitt levebrødet på Setton gard i Søndre Land kommune.

Hjortebonde

SATSER PÅ HJORT: Øyvind Tanberg fyller garden med hjort.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

De strømmer på fra alle kanter når hjortebonden roper "kom da, kom da". Da vet de at det både er mat og kos å få. De opprinnelig ville dyrene er blitt tamme på Setton gard. 140 hjorter vandrer nå rundt på garden. Alle har et nummer på seg.

– Nummer 88 er gromjenta, sier Tandberg. Alt har gått veldig bra. Jeg begynte med 20 dyr, nå har jeg altså 140. Så det har gått sakte og sikkert oppover i løpet av de ti årene jeg har drevet med hjort, sier Øyvind Tandberg.

Hjort

NYTT HUSDYR: Hjorten er blitt et nytt husdyr ved Randsfjorden.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Begeistring for kjøttet

Ifølge bonden selv er det stor begeistring for hjortekjøttet. Han får stadig tekstmeldinger fra folk som sier det ble et veldig vellykket selskap etter måltid med hjortekjøtt. Han sier hjorten har en finere kjøttstruktur enn elg.

– Det er dyr med tynne bein, så det er relativt høy kjøttprosent i hjorten sammenliknet med elg som er et større og tyngre dyr.

Øyvind Tandberg selger hjortekjøttet både til privatpersoner og til restauranter. En av restaurantene er på Quality Strand Hotell på Gjøvik. Kjøkkensjef Stig Myhren sier dette er eksklusivt kjøtt.

Hjort

NYDELIG MAT: Kjøkkensjef Stig Myhren ved Quality Strand Hotell på Gjøvik er begeistret for hjortekjøttet.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Vi bruker det i festmenyer, selskapsmiddager og à la carte. Sammen med tilbehør fra skogen som blant annet sopp, så blir dette nydelig, sier Myhren.

Vekstnæring

Hjorteavl er i ferd med å bli en næring i kraftig vekst i Norge. Totalt produserer nå 90 garder 200 tonn hjortekjøtt pr. år her i landet. Åtte av gardene ligger i Hedmark, ti i Oppland. En av de viktigste forutsetningene er store nok areal, sier Øyvind Tandberg. Samtidig er utgiftene store blant annet til innkjøp av dyr og montering av gjerder.

Landbruksavdelingene hos fylkesmennene i Hedmark og Oppland mener det er rom for en mangedobling av salg av hjortekjøtt.

Det vakre dyret er blitt levebrødet på Setton gard i Søndre Land kommune.

Flere saker fra Innlandet