Fyller 109 år i dag

Norges eldste mann fyller 109 år i dag. Jørgen Bernhard Rustad på Gjøvik tror han har oppskriften på et langt liv.

Jørgen Bernhard Rustad 109 år
Foto: Arne Sørenes / NRK

Godt humør gir langt liv

109-åringen har godt humør og det mener Rustad er forklaringa på at han er blitt så gammel. 109-åringen forteller

Synet er blitt dårligere og han er også litt dårligere til bens, men humøret er fortsatt på topp.

- Når tida blir litt lang, så tenker jeg bare tilbake på alt det flotte jeg har fått oppleve, og da blir jeg glad igjen, sier Rustad.

Født i unionstida

Jørgen Bernhard Rustad ble født da kong Oscar II var konge i Sverige og Norge. Det betyr at han har levd under fire konger.

Han ble utkalt til 1.gangstjeneste under første verdenskrig.

Han husker godt spanskesyken som herja verden fra 1917 - 1920. Sjøl var han også syk lenge, men best husker han alle kistene med folk som døde i influensaen.

Under 2. verdenskrig var Rustad i 40-åra og jobba da som fengselsbetjent i Fredrikstad. Han husker godt han ga fangene beskjed om hva de skulle si når de

Månelandingen og Armstrongs første skritt på månen i 1969 kunne Rustad nyte som pensjonist.

Takker mor og far

Han synes nok nå at han har levd lenge nok, selv om dagene fortsatt oppleves som meningsfulle. Det takker han humøret for. - Smil og vær glad, så trenger du ikke legehjelp, sier 109 åringen. Han tror humøret ville hjulpet mange til et bedre liv.

Jørgen Bernhard Rustad er takknemlig for å levd et så langt og godt liv. Han har satt pris på alle gode venner han har hatt rundt seg og at han har fått samle opp så mange gode minner.

Særlig setter han pris på oppveksten han hadde på Ringsaker, og takker moren og faren for den ballasten han der fikk med seg gjennom livet.

Feira dagen med gode venner

Gratulerer med 109 år
Foto: Arne sørenes / NRK

109 års dagen er allerede feiret. I helga var det stort selskap som frivillighetssentralen i Gjøvik arrangerte. Men også i løpet av dagen har det vært en jevn strøm av gratulanter innom leiligheten til Jørgen Bernhard Rustad på Gjøvik.