Fyllekjørere kan slippe å miste lappen og heller få alkolås

Det kan bli alkolås i bilene til de som blir tatt for fyllekjøring. Veidirektoratet foreslår å teste ut en ordning der promillekjørere får velge mellom alkolås eller å miste førerkortet.

Alkolås

Myndighetene har nå et forslag ute på høring, om at promillekjørere kan få alkolås i bilen istedenfor å miste førerkortet.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Sjåfører som er påvirka av alkohol eller andre rusmidler er et stort problem på norske veier. Omtrent en tredjedel av alle bilførere som dør i trafikken er ruspåvirka.

Nå har veimyndighetene et forslag ute på høring, om at de som blir tatt for å kjøre med promille kan få alkolås i bilen i stedet for å miste førerkortet.

LES OGSÅ:

— Alkolås bedre enn å ta lappen fra promillekjørere

Positivt tiltak

En av dem som er positive til forslaget er politimester i Gudbrandsdalen, Arne Hammersmark.

– Mange av dem som blir dømt for promillekjøring faller tilbake og gjør det samme igjen. Samtidig er det mange som også fortsetter å kjøre i perioden de er fratatt førerkortet. Derfor er dette et veldig positivt tiltak som gjør at bilen ikke starter dersom man har alkohol i blodet, sier han.

I Sverige har de prøvd ut alkolås og et forebyggingsprogram på promillekjørere i 11 år. Blant dem som har vært med på ordninga har det blitt mindre promillekjøring og færre ulykker.

LES OGSÅ:

- Ekstremfart og rusa førere

Skeptisk

Men ikke alle her hjemme tror alkolåsen vil fungere.

– Andre kan jo starte bilen for dem, så det blir jo ikke hundre prosent sikkert. Men det er kanskje bedre enn å bare vri om nøkkelen, sier Petter Søberg, en av flere bilister NRK møter.

LES OGSÅ:

Bussjåfører negative til alkolås

En norsk prøveordning med alkolås til promilledømte kan komme i gang i Akershus og Nord-Trøndelag fra nyttår.