Vergemålet opphevet: – Jeg er lettet

Direktøren i vergemålsavdelingen så Magnus Holøyen (25) på Dagsrevyen onsdag. Torsdag opphever han vergemålet.

Fylkesmannen opphevet vergemålet

OPPHEVES: Vergemålet til Magnus Holøyen (25) oppheves i løpet av torsdag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Jeg er overrasket. Jeg hadde ikke trodd det skulle skje så fort. Jeg er lettet, sier Magnus Holøyen til NRK.

Fylkesmannen i Hedmark opphever vergemålet for Magnus Holøyen, den eneste av brødrene på Tolga som fortsatt var under vergemål.

25-åringen ble feilaktig kategorisert som psykisk utviklingshemmet, og ble deretter satt under vergemål som gjorde at han ikke fikk styre sin egen økonomi.

Men det får han nå.

– Saken har vært ganske omfattende og vi har fått motstridende opplysninger. Vi har fått mer og mer informasjon. Det som gjorde at situasjonen stilte seg annerledes, var at jeg så innslaget på Dagsrevyen i går, sier direktør ved vergemålsavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark Bernhard Caspari til VG.

Bernhard A. Caspari

INNRØMMER IKKE FEIL: Bernhard Caspari, direktør i vergemålsavdelingen, mener ikke de har gjort noe feil.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Da synes jeg han fremsto som klar og tydelig på hva han ønsket. Da synes jeg, ut fra en totalvurdering, at det var naturlig å oppheve vergemålet, når dette er noe han ikke ønsker, fortsetter han.

Gjennom flere artikler avslørte VG prosessen mot Magnus og hans to brødre, som blant annet har endt med at kommunalminister Monica Mæland har krevd en redegjørelse.

  • Klokken 21:25 i kveld møter Magnus Holøyen ordfører i Tolga kommune og flere andre til Debatten hos Ingerid Stenvold på NRK1.
Fylkesmannen i Hedmark opphever vergemålet for Magnus Holøyen, den eneste av brødrene på Tolga som fortsatt var under vergemål.

Fylkesmannen i Hedmark opphever vergemålet for Magnus Holøyen, den eneste av brødrene på Tolga som fortsatt var under vergemål.

Innrømmer ikke feil

– Det er en prosess som har pågått over lengre tid. Nå ser vi at han er veldig tydelig på at han ikke ønsker å være under vergemål og har lagt det til grunn, sier Bernhard Caspari til NRK.

Er dette en innrømmelse av at dere har gjort feil tidligere?

– Nei, vi føler ikke at vi har gjort noe feil. Vi har prøvd å legge de opplysningene vi har til grunn i saken, sier Caspari.

– Hvorfor blir konklusjonen da annerledes nå enn tidligere?

– Vi har arbeidet med saken over tid. Vi har kommet til at vi bør oppheve vergemålet nå når han er så tydelig på at han ikke ønsker det.

Direktøren i vergemålsavdelingen vil kun ta selvkritikk på at Holøyen burde fått innsyn i egne dokumenter på et tidligere tidspunkt.

Men hva med selve grunnlaget for å sette dem under vergemål?

– Det er lett i etterpåklokskapen å se annerledes på ting. Da vi fikk inn begjæring og legeerklæring fattet vi vedtak basert på de opplysningene. Senere har vi innhentet flere opplysninger som stilte saken i et annet lys. Hovedgrunnen er at Magnus ikke ønsker å være under vergemål, sier Caspari.

inar og Magnus Holøyen sammen med mamma Liv Melgård

VIL HA UNNSKYLDNING: Magnus Holøyen (t.h) sammen med mor Liv Melgård og bror Arvid Holøyen (t.v.)

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Gransking

I går skrev NRK at Magnus Holøyen krever ekstern gransking og en unnskyldning fra kommunen etter at han feilaktig ble stemplet som psykisk utviklingshemmet.

– Folk må få se hvordan vi er blitt behandlet. For meg er det ikke så viktig å få en erstatning. Det er viktigere å få en unnskyldning og at kommunen innrømmer det de har gjort mot oss.

Ordføreren i Tolga kommune, Ragnhild Aashaug (Sp), mente at det var for tidlig å komme med en unnskyldning i går.

– Det skal vi gjøre når det har vært tilsyn og gransking. Dermed kan vi få på bordet hva som er gjort feil, slik at vi kan gi en riktig unnskyldning, sier Aashaug.

Ragnhild Aashaug, ordfører i Tolga

BEKLAGER IKKE: I går ville ikke ordfører i Tolga kommune, Ragnhild Aashaug, komme med en unnskyldning til Magnus Holøyen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK