Hopp til innhold

Får ikke svar på hvorfor faren døde

GRUE (NRK): Liv June Nirisrud er ikke alene om å vente på svar fra Fylkesmannen. Alle de sammenslåtte nye fylkene bryter behandlingsfristen.

Skadet far Knut

FORSLÅTT: Knut Hansen falt to ganger og fikk alvorlige skader på Grue sykehjem. Datteren Liv June Nirisrud mener at de ansatte ved sykehjemmet ikke gjorde nok for faren.

Foto: Frode Meskau / NRK

Først kom sjokket og sorgen over at faren døde brått etter flere fall ved sykehjemmet i Grue. Nå følger nok en tung belastning for Liv June Nirisrud.

Hun sendte klage til fylkesmannen i februar. Hun mener sykehjemmet er ansvarlig for farens død.

Nå har det gått over ni måneder, og hun har fortsatt ikke fått svar, til tross for at fristen er seks måneder.

Hun er ikke alene.

Alle de nye sammenslåtte fylkesmannsembetene bryter behandlingstiden som er satt for tilsynssaker. Det viser en undersøkelse NRK har gjort.

– Blir ikke ferdig

Liv June Nirisrud

GRUE: Liv June Nirisrud besøker graven til faren i Grue. Hun mener at han kunne fått et lengre liv hvis han hadde fått bedre behandling ved Grue sykehjem.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Du blir jo ikke ferdig med det i det hele tatt selv. Man sitter og venter. Og jeg tenker også på at Grue sykehjem burde få en avklaring på tilsynssaken. At de får satt inn det de trenger for at det skal få det bedre der nede, sier Liv June Nirisrud.

Sommeren 2017 falt faren på sykehjemmet og ringte datteren og klagde over sterke smerter. Datteren sier hun selv måtte mase slik at faren til slutt fikk legetilsyn flere timer etter fallet. Han ble ikke sendt til sykehus.

Knut

Død: Datteren mener at hun hadde fått beholde faren Knut Hansen i live lengre hvis han hadde fått bedre behandling ved sykehjemmet.

Foto: Privat

Etter dette skulle faren bli passet bedre på, men like etter faller han en gang til på stua på sykehjemmet og brekker lårhalsen. Denne gangen blir han sendt til sykehus. Der får han påvist flere ribbeinsbrudd, dobbeltsidig lungebetennelse og en punktert lunge. Datteren mener at skadene kom fra det første fallet. Seks dager etter så dør faren.

Over ni måneder etter at hun sendte klagen, har hun fortsatt ikke fått noe svar.

– Det viser jo at min sak som jeg brenner for og synes er viktig, ikke betyr noe. Og når det gjelder andre pårørende som ser det løpet jeg har hatt, så er det ingen som tør eller orker å gå i en sånn runde, for det koster jo litt, sier Nirisrud.

– Slik som det ser ut, kan det ha vært ting som ikke har blitt rapportert på riktig måte. Her har det vært en svikt fra vår side, sia Erik Møller som var kommunalsjef på denne tiden til NRK.

Sammenslåingen er grunnen til lengre behandlingstid

Fylkeslegen i Innlandet, Harald Vallgårda, sier sammenslåingen av fylkesmannsembeter er mye av grunnen til at behandlingstiden har blitt lengre.

Harald Vallgårda

BEHANDLINGSTID: Fylkeslegen i Innlandet, Harald Vallgårda sier mye av årsaken til at behandlingstiden har gått opp, er sammenslåingen av fylketsembeter.

Foto: NRK

– Sammenslåingen har naturligvis påvirket vår saksbehandlingstid. Folk slutter, nye kommer inn og det tar tid å få alle på plass. Så det blir ikke like effektivt som tidligere, sier Vallgårda.

Han håper likevel de skal komme ned i behandlingstid på seks måneder i løpet av 2020.

Troms og Finnmark har lengst saksbehandlingstid av alle, nesten ti måneder.

– Den lange saksbehandlingslingstiden skyldes delvis sammenslåingen. Troms hadde store utfordringer med lang saksbehandlingstid, større enn Finnmark, så da vi slo oss sammen ble det slik, sier Snorre Manscow Sollid som er assisterende helse og sosialdirektør hos Fylkesmannen i Troms og Finnmark.

– Det har krevd ressurser og energi i en periode. Men vi så et tydelig knekkpunkt sommeren 2019, så det går oppover. Effekten av en slik sammenslåing ser man ikke umiddelbart, men den vil komme, sier Manscow Sollid.

Går ut over rettssikkerheten

Tom Østhagen

UHOLDBART: Pasient- og brukerombud i Hedmark og Oppland Tom Østhagen mener den lange behandlingstiden er uholdbar.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Man har visst om sammenslåingen i lang tid, så jeg tenker at dette handler om ledelse og planlegging, sier pasientombud i Hedmark og Oppland Tom Østhagen.

Han er ikke imponert over hvordan sammenslåingen går ut over pasienter og pårørende.

– En saksbehandlingstid som vi ser ligger på rundt åtte til ni måneder nå er for lenge. Det er en trussel både for rettssikkerheten for de det gjelder, og det er også en trussel for pasientsikkerheten med tanke på at de tjenestestedene dette gjelder skal lære av dette, sier Østhagen.