13-åringen døde trolig av avmagring

Fylkeslegen i Oppland oppretter nå tilsynssak og vil se nærmere på hva som har skjedd før en 13-åring fra Bærum døde nyttårsaften.

Pressekonferanse Gjøvik. Politiadvokat Julie Dalsveen

HENTER SIKTEDE: Politiadvokat Julie Dalsveen opplyste på pressekonferansen at den siktede mora skal hentes i Oslo for avhør på Gjøvik.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Vi har blitt kjent med saken via media og på bakgrunn av opplysningen som har kommet fram, vil vi opprette en tilsynssak, sier fylkeslege i Oppland, Erlend Aasheim.

Fylkeslege Erlend Aasheim

KONTAKTER KOMMUNEN: Fylkeslege i Oppland Erlend Aasheim sier de vil be Øystre Slidre kommune om en orientering om saken.

Foto: Øyvind Aasheim

Fylkeslegen vil nå be om en orientering i forbindelse med saken.

– I praksis betyr det at vi kontakter kommunen om informasjon som er relevant for å opplyse denne saken. Hensikten er å prøve å bidra til kvalitetsforbedring i tjenestetilbudet og det er vårt fokus i denne saken.

Også Bærum kommune vil be Fylkesmannen i Oslo og Akershus gå inn i kommunens håndtering av saken. Jenta og moren var opprinnelig fra Bærum, men flyttet til familiehytta på Beitostølen i høst.

– Når en tragisk hendelse skjer, vil alle involverte spørre seg om de kunne gjort mer. Som kommune, der jenta bodde fram til høstferien i fjor, må vi også spørre om vi har gjort nok, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog i en pressemelding mandag.

Døde trolig av avmagring

Leder for barnevernstjenesten i Valdres, Mette Elin Gjevre, kan ikke uttale seg om den konkrete saken, men sier at det er vanlig at det føres tilsyn.

– Det tenker jeg er helt naturlig. Det må man regne med. Det er noe som ikke skal skje. Da er det naturlig at det blir startet gransking.

Mandag ettermiddag holdt politiet pressekonferanse på politihuset på Gjøvik, der den foreløpige obduksjonsrapporten var forventet lagt fram.

Forsvarer Håvard Fremstad under pressekonferansen på Gjøvik

OVERRASKET: Forsvarer Håvard Fremstad ble overrasket da politiet på pressekonferansen opplyste om at mora til den døde 13-åringen er pågrepet og skal avhøres.

Foto: Roy Allan Larsen / NRK

Men ifølge politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt har ikke Folkehelseinstituttet kommet med en endelig dødsårsak, men at dødsfallet sannsynligvis har sammenheng med avmagring.

På pressekonferansen kom det fram at Fylkeslegen i Oppland nå vil føre tilsyn i denne saken.

Skal avhøre mora

Dalsveen opplyser videre at den siktede mora er utskrevet fra sjukehus og pågrepet av politiet. Kvinnen skal fraktes til Gjøvik for avhør, opplyser politiadvokaten.

– En patrulje fra Hadeland er nå på veg til Oslo for å hente den siktede og vi ønsker å få til et avhør med siktede så fort hun kommer hit.

På fredag ble psykiater Terje Tørrissen oppnevnt for å bistå med primærpsykiatrisk undersøkelse av den siktede, men Dalsveen ønsker ikke å kommentere resultatene av dette arbeidet på nåværende tidspunkt.

Forsvarer Håvard Fremstad ble overrasket da politiet på pressekonferansen opplyste om at mora til den døde 13-åringen er pågrepet og skal avhøres.

– For meg framsto hun som svært sjuk tidligere i dag, sier han.

Barnevernet involvert

Mora til jenta er siktet for grov omsorgssvikt og for å ha unnlatt å gi datteren hjelpen hun trengte for å overleve. Jenta ble funnet død nyttårsaften, etter at et helikopter fra Norsk Luftambulanse og en ambulanse hadde blitt sendt til stedet. Mora skal sjøl ha ringt nødnummeret.

Jenta skal etter det NRK erfarer ha slitt med spiseforstyrrelser.

Politiet har tidligere vært på adressa der jenta ble funnet på Beitostølen, etter at det lokale barnevernet ba om bistand i november.

13-åring funnet død i Øystre Slidre

SPERRET AV: 13-åringen ble funnet i ei hytte på Beitostølen nyttårsaften.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK