Brente gress i hagen, huset totalskadd

Ingen ble skadet da det tok fyr i et hus i Elverum søndag ettermiddag. Brannårsaken var gressbrenning.

Brann på Elverum

VIDEO: Det var ikke mye igjen av huset etter at flammene hadde herjet med det.

– Vi fikk melding om brannen klokka 17.23, sier operasjonsleder i Hedmark politidisitrikt, Geir Rygh.

Meldingen gikk ut på at det var full overtenning på et bolighus i Bergeberget i Elverum. Det var en stund uklart om det kunne være personer i huset, men det viste seg å ikke være snakk om personskade.

– Gressbrenning på stedet er årsaken til at huset tok fyr, forklarer Rygh.

Bråtebrann i hagen

Det skal være beboeren av huset som brant bråte i hagen, og som slik forårsaket brannen.

I tillegg til huset brant et vedskjul også ned til grunnen.

Ifølge politiet skal det ikke være fare for spredning, verken til andre eiendommer eller til skog i nærheten.

– Men det kan ta tid før politiet får slukket brannen, fordi huset er overtent. Det står nok ikke til å redde, og blir etter all sansynlighet totalskadd, avslutter Rygh.

Fraråder å tenne på kvister og gress

Brannvesenet fraråder folk å tenne på kvister og gress i hagen fordi det er tørt mange steder. Det har vært 12 grasbranner bare de siste tre dagene.

Bare siden torsdag har brannvesenet i Innlandet rykket ut for å slokke 12 grasbranner. Brannvesenet anbefaler folk å la være å brenne, men brannvesenet anbefaler de som likevel vil ta sjansen på å brenne om å ringe brannvesenet før de tenner fyr.

Det er spesielt sør i Hedmark og Oppland der brannfaren er størst. De aller fleste av grasbrannene de siste dagene har vært sør i Hedmark. Seinest i går ble en mann fraktet til sykehus i Kongsvinger etter en grasbrann i Slåstad i Sør-Odal. 20 mål tok fyr da grasbrannen kom ut av kontroll. Brannvesenet klarte å hindre at brannen spredte seg til skogen.

– De aller fleste som ringer til oss for å melde fra om at grasbranner som er kommet ut av kontroll, er overrasket over at brannen spredte seg så fort. Så tørt som det er flere steder nå anbefaler vi rett og slett folk om å la være å brenne, sier Atle Røed ved 110-sentralen i Innlandet.

Må du brenne? Ring brannvesenet først

Brannvesenet mener at de som likevel vil trosse anbefalingen bør ringe brannvesenet i forkant.

– Da kan vi komme med råd og tips om hvordan dette bør gjøres. Vi anbefaler å ha vannslange tilgjengelig og det er dessuten å anbefale å være flere om jobben. Få med naboen!

Røed sier at folk ikke må være redde for å ringe til brannvesenet med en gang de merker at brannen kommer ut av kontroll.

– Det sprer seg veldig fort, og det er viktig for oss å være tidlig ute.

Både brannvesen og politi ber befolkningen på hele Østlandet å være forsiktige når de skal tenne på ute nå.