Hopp til innhold

Frykter store mørketall

Norsk Forbund for Utviklingshemmede frykter at mange flere utviklingshemmede enn det man kjenner til utsettes for svindel.

Underslag utviklingshemmede

Svindel av utviklingshemmede forekommer oftere enn det man hører om, mener Jens Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede.

Foto: Privat/ Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det er helt klart at personer som i liten grad er i stand til å tale sin sak, ikke vil varsle når uheldige ting pågår. Det gjelder ikke bare for økonomiske forhold, men på alle livsområder, sier forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede.

– Stort frirom

Under forrige møte i kontrollutvalget i Søndre Land kom det fram at en utviklingshemmet person er blitt svindlet for penger. Tidligere i høst ble det kjent at en hjelpeverge i Lesja er anmeldt for å ha underslått 350.000 kroner fra en språkløs og hjelpetrengende mann.

Norsk Forbund for Utviklingshemmede frykter at det er en del mørketall og at svake grupper kan utnyttes av dem som vil tjene penger.

– Det er et stort frirom. Dersom du ønsker å gjøre noe galt, så er det en fordel å gjøre det overfor personer som ikke melder ifra.

Gitlesen etterlyser mer handling fra det offentlige, for å hindre at denne typen saker skjer.

Krav om attest

– NFU har ingen myndighet og kan heller ikke driver etterforskning, så her har det offentlige som må ta ansvaret.

Det er fylkesmennene som har ansvaret for å kontrollere vergene, og over dem igjen har Statens sivilrettsforvaltning på Hamar ansvaret. Avdelingsdirektør Bente Alvestad sier at det nå er blitt mye bedre lovgivning fra i sommer, ikke minst med krav om at verger må vise politiattest.

– Jeg kjenner ikke denne saken, men det er trist når slikt skjer. Den nye loven skal forhindre mange slike tilfeller og det blir en større kontroll av sakene på landsbasis.

Flere saker fra Innlandet