Hopp til innhold

Frykter at spillere i Storhamar hockey er smitta av mutert virus

HAMAR (NRK): Seks personer blant spillere og støtteapparat i Storhamar Hockey er bekrefta smitta av koronaviruset.

Seks smitta i Storhamar hockey

SPRER SEG: Alle som var til stede under kampen mellom Storhamar og Sparta den 2. januar må teste seg.

Foto: Stian Bye Hogsveen / Stian Bye Hogsveen

Storhamar spilte kamp mot Sparta Sarpsborg den 2. januar. 19 personer i Sparta har senere testa positivt for covid-19. Andre ishockeyklubber har også meldt om smitte.

Per Christian Balke

FØLGES OPP: – Vi har et medisinsk team som kontinuerlig følger opp. Vi har også nær kontakt med smittesporingsteamet og kommuneoverlegen. Jeg må berømme den jobben de har gjort, sier daglig leder i Storhamar Hockey, Per Christian Balke.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

– Det er jo en kjedelig nyhet å få. Vi har seks stykker i spillertroppen og støtteapparatet til sammen som har fått påvist smitte, sier Per Christian Balke, daglig leder i Storhamar Hockey.

Han ønsker ikke å si så mye om hvordan de smittede har det på nåværende tidspunkt.

– Men det er flere som ikke har symptomer, og det er vel det som gjør dette her så skummelt, at det er mange som kan ha viruset uten å vite noe om det. Men meg bekjent virker det som at de fleste har det bra etter forholdene, sier han.

Frykter mutert virus

Kommuneoverlege i Hamar, Ketil Egge, forteller at det nå sjekkes om utbruddet kan skyldes den mer smittsomme muterte varianten av viruset. Bakgrunnen er at viruset har spred seg så raskt i hockeymiljøet.

– Når vi kommer over så høy grad av smitte, er det svært interessant å finne ut om vi har med en mutasjon å gjøre, sier kommuneoverlegen.

Det er nå satt i gang et samarbeid med FHI for å undersøke dette, men ifølge Egge kan det ta flere dager før man får svar.

I går ble det kjent at alle som oppholdt seg i CC Amfi under hockeykampen mellom Sparta og Storhamar forrige helg, måtte testes og settes i karantene.

Koronasmitten sprer seg nå i flere ishockeyklubber.

Stort smitteutbrudd i Sarpsborg

Sarpsborg kommune tror at romjulskampen mellom Sparta Sarpsborg og Stjernen kan ha vært starten på smittebølgen. Der har smitteutbruddet fått betydelige konsekvenser. Blant annet er et femtitalls barn i tre barnehager berørt.

Kommuneoverlege i Sarpsborg, Sapna Iqbal, forteller at også de nå vil se nærmere på om smitteutbruddet kan skyldes et mutert virus.

Kommuneoverlege Sapna Iqbal i Sarpsborg kommune.

LAVE TEMPERATURER: Kommuneoverlege i Sarpsborg, Sapna Iqbal, forteller at de nå vil sjekke om de lave temperaturene i Ishallene kan ha hjulpet viruset med å spre seg så raskt.

Foto: Petter Larsson/NRK

– Dette utbruddet er stort og har kommet fort. Derfor vil vi undersøke om dette kan skyldes et mutert virus, lik det de blant annet har funnet i England, og som det er påvist noen få tilfeller av også i Norge, sier kommuneoverlege i Sarpsborg, Sapna Iqbal.

Utbruddet i hockeymiljøet har også ført til at 23 personer er smitta i Stjernen, ni er smitta i Manglerud/Star, og det er påvist smitte hos personer som er tilknyttet Frisk Asker.

Lav temperatur i hallene

Kommuneoverlegen i Sarpsborg undersøker også om de lave temperaturene i ishallene kan ha bidratt til smittespredningen.

Lavere temperaturer kan bidra til at viruset overlever lengre på overflater, men det er for tidlig å si om hvor stor betydning dette har hatt for utbruddet alene. Vi jobber med å se på andre faktorer som også kan ha vært bidragsytende, sier Iqbal til NRK.

Smitteutbruddet i Sparta får også konsekvenser for resten av Sarpsborg-samfunnet. En nærkontakt til en av de smittede jobber i tre barnehager og 49 barn og 14 ansatte er nå satt i midlertidig karantene.

– Det ble tatt mange tester torsdag og flere personer vil bli testet fredag, knyttet til Sparta-utbruddet. Det er derfor sannsynlig at antallet smittetilfeller vil øke, sier Iqbal.