Frykter ikke IKEA-åpning

– Etableringen av IKEA i Ringsaker kan være positivt også for oss, sier daglig leder på Bohus Hamar. Hun får støtte av forsker.

May Hagen

OPTIMIST: Daglig leder ved Bohus hamar, May Hagen, tror de vil dra nytte av at IKEA åpner bare noen hundre meter unna.

Foto: Knut Røsrud / NRK

May Hagen er i ferd med å sette opp en ny utstilling i butikken. Det pyntes med blomster og servise for å friste kundene. Forretningen på Olrud i Ringsaker ligger bare noen steinkast fra IKEA, men hun frykter ikke det nye varehuset. Hun er forberedt på noen dårlige måneder, men tror så at IKEA-etableringen vil være positivt også for dem.

– På sikt tror jeg bare vi vil tjene på det og at mange vil komme til området som ikke ville kommet ellers, sier hun.

Hun får støtte av professor Per Egil Pedersen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Han sier det er få studier på slike etableringer i Norge, men at forskning i USA og Sverige på såkalte «Big Box»-etableringer kan overføres til oppstart av nye IKEA-varehus.

Fører til økt handel

Per Egil Pedersen

Professor Per Egil Pedersen sier forskning viser at eksisterende butikker også kan tjene på IKEA-etableringen.

Foto: Idar Krogstad / NRK

– Studiene viser at slike varehus etablerer seg med lavere priser og at det fører til vekst i etterspørselen. Det som er interessant er at denne veksten ser ut til også å komme de etablerte til gode. Når IKEA etablerer seg blir kundene mer interessert i de typene varer som IKEA selger og de andre vil også merke en økt etterspørsel, sier Pedersen.

Les også:

Størst effekt rundt Hamar

Pedersen tror Hamar-regionen vil dra mest nytte av denne veksten, men mener de andre byene rundt Mjøsa ikke har så mye å frykte.

– De positive effektene blir mindre jo lenger du kommer fra IKEA i Ringsaker, men det er heller ikke noe som skulle tilsi noen negative effekter for byer som Gjøvik og Lillehammer. Veksten rundt IKEA kommer av økt forbruk, sier han.

På Bohus i Hamar utvider de nå åpningstiden en time om kvelden og har gjort små endringer i sortimentet. Blant annet med noe mindre satsing på garderobeskap. Utover dette har de ikke planlagt noen endringer. De beholder også like mange ansatte som før.

Gode erfaringer andre steder

En av årsakene er erfaringene fra andre IKEA-åpninger. Da IKEA åpnet i Trondheim opplevde Bohus-butikken der en nedgang i salget de første månedene, før det tok seg kraftig opp igjen.

– Det er jo den erfaringen som er høstet rundt om i Norge som gjør at jeg tror dette blir veldig bra på sikt, sier May Hagen.