Frykter for Prøysens arv

Flere er bekymret for at det nye Prøysenhuset blir for kommersielt og stiller spørsmål ved hva som skal skje med arven etter Alf Prøysen.

Alf Prøysen
Foto: Aktuell / Scanpix / SCANPIX

– Når Hedmark fylkesmuseum trekker seg ut og direktøren sier opp jobben, er det et alvorlig signal, sier Torbjørn Bækkevold i Musikk i Hedmark.

Han er en av flere som frykter for ivaretakelsen av Prøysens arv i et nytt Prøysen-senter.

– Det er veldig mange sider ved Prøysen som må ivaretas utover det at folk skal tjene penger på ham. Forskningsmessig, noter, lydopptak, instrumenter, alt det som er et museumsfaglig ansvar.

Trakk seg i protest

I forrige uke trakk Anne Strømmen seg som leder av Prøysenhuset i protest mot det nye opplevelsessenteret som skal erstatte Prøysenhuset.

– Når de forandrer grunnlaget og prinsippet for hva Prøysenhuset skal være, må jeg ta stilling til det. Jeg mener at Prøysen hadde fortjent en annen formidling. Slike planene nå ser ut, mener jeg at det ikke blir ivaretatt, sier hun.

– Bredden må ivaretas

– Først og fremst er det eierne som har et ansvar, regionalt er det Hedmark fylkeskommune, ved fylkesrådet, som har et ansvar, sier Bækkevold.

Hedmark fylkeskommune er største eiere av fylkesmuseet. Fylkesrådsleder Per Gunnar Sveen synes utviklingen er synd, men vil ikke gripe inn.

– Sett fra mitt ståsted er det viktig at vi i Hedmark sikrer at bredden av forfatterskapet ivaretas. Hvorvidt fylkesmuseet fortsatt bør ha en rolle er et spørsmål man må ta med videre.

Arthur Buchardt har lovet å gå inn med 30 millioner kroner i et nytt Prøysen-hus.

– Det er ingenting i vegen for å gjøre en kommersiell bit og tjene penger på dette. Men den andre delen uteblir. Vi ønsker å videreføre en sterkere og tydeligere formidling, basert på forfatterskapet, sier kultursjef i Ringsaker kommune, Asle Berteig.

– Forfatterskapet forsvinner

Kommunen står som eier av Prøysenhuset. Berteig understreker at det nye huset skal formidle og ta vare på hele Prøysens forfatterskap.

Visesanger og Prøysen-spesialist Jørn Simen Øverli frykter en forringelse av arven etter Prøysen.

– Hele forfatterskapet forsvinner jo, verket blir ikke tatt vare på. Det er ikke grunnlag for fagfolk å gå inn i dette, de har ikke noe å bite i.

– Underholdningsfolk og kjendiser må jo gjerne komme inn, men da forsvinner Prøysen, Prøysenhuset som et faglig senter er borte.