Hopp til innhold

Mattilsynet: – Norsk svineproduksjon trua

Mattilsynet frykter at svinepest på villsvin kan ødelegge norsk griseproduksjon. Stadig flere villsvin observeres i Norge.

To villsvin fotografert ved E6 mellom Lillehammer og Øyer.

SJELDENT: Disse to villsvinene dukket opp i Gudbrandsdalen i helga og jakta på dem er allerede i gang.

Foto: Per Marius Melby / PRIVAT

Både Mattilsynet og grisebønder liker dårlig at villsvin har dukket opp stadig flere steder i landet det siste halvåret. For villsvina kan true norsk svineproduksjon.

Arten som er uønska i norsk natur formerer seg raskt, og sprer seg stadig nordover i landet.

Etter at et samboerpar lørdag kveld tok bilde av to villsvin som de så rett ved E6 i Øyer i Gudbrandsdalen, er det starta jakt på villsvinene.

Den største frykten er at villsvina skal ha svinepest, slik som det ble oppdaget på villsvin i Tyskland i høst.

Hvis det skulle skje er det en katastrofe, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Harald Øverby.

For det kan bli vanskelig å stoppe smitte fra villsvin til tamgris, og da er norsk svineproduksjon trua.

Per Marius Melby ved E6 i Øyer der han så to villsvin lørdag kveld.

JAKT: Etter at Per Marius Melby så de to villsvinene ved E6 mellom Lillehammer og Øyer lørdag kveld dro han og et jaktlag ut for å jakte på den søndag morgen. Men fortsatt har de ikke funnet de to som har forvilla seg i Gudbrandsdalen.

Foto: Stig Westre / NRK

– Toppen av et isfjell

Villsvin er en vanlig art i Nord-Afrika og store deler av Europa. Men i Skandinavia var villsvinet utrydda fram til den begynte å etablere seg igjen i Sverige på 1980-tallet.

Da var det 500 villsvin i nabolandet vårt. I 2016 var det 150 000 dyr.

Det er sannsynligvis mildere klima som har spredt bestanden nordover. Til Norge kom de over grensa til Østfold, og de to siste årene har de beveget seg nordover langs svenskegrensa.

I sommer er det gjort observasjoner av villsvin på viltkamera så langt nord i Innlandet som Rendalen.

Det er kanskje toppen av et isfjell som vi ser nå, sier leder av Norges Bondelag i Hedmark Elisabeth Gjems.

Elisabeth Gjems

GÅTT FORT: Leder i Bondelaget i Hedmark Elisabeth Gjems liker dårlig at villsvina nå begynner å bevege seg nordover.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Siden villsvinet kan være bærer av alvorlige svinesykdommer Norge, som Norge i dag er fri for, er bøndene bekymra for en eksplosjonsarta utvikling av arten.

Det å telle dyr i skogen er ikke enkelt, sier Elisabeth Gjems.

Og hun får faglig støtte.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) melder til lokalavisa GD at det sannsynligvis er flere villsvin enn det folk ser. En tommelfingerregel er at det er minst to dyr for hvert man ser.

Regjeringa vil starte mer effektivt uttak av den uønskede arten. De foreslår bruk av kunstig lys under jakt, men da må viltloven endres.

Landbruks og matdepartementet har nå et forslag om endring i viltloven ute til høring.

Svinepest i Tyskland

I høst ble det oppdaget afrikansk svinepest på et villsvin i Tyskland. Det er ikke farlig for mennesker, men nesten alltid dødelig for griser.

Frykten for svinepest gjør at Mattilsynet er bekymra over villsvinene nå stadig etablerer seg i nye områder.

Det skal ikke mer til enn at ett villsvin spiser ei matpakke som er infisert og kastes i naturen. Så kan vi ha det gående, sier Harald Øverby i Mattilsynet.

Harald Øverby i Mattilsynet

VANSKELIG Å BLI KVITT: Seniorrådgiver i Mattilsynet, Harald Øverby, tror ikke det er mulig utrydde villsvin i Norge.

Foto: Even Lusæter / NRK

Han sier det krever omfattende tiltak å hindre smittespredning.

Myndighetene i Kina har stanset import av tysk svinekjøtt etter at svinepesten ble påvist i Tyskland.

Det er laget en handlingsplan i Norge som skal sørge for å unngå en stor villsvinstamme. Men Øverby tror det er vanskelig å få utryddet den uønskede arten.

Man kan ønske det, men å gjøre det er en helt annen jobb.

Villsvin

ALTETENDE: Villsvin spiser alt de finner på bakken eller under bakken. Det kraftige trynet gjør at de klarer å rote opp jorda og finner mat som er gjemt i bakken. De spiser sopp, korn, frukt, rotfrukter, grønnsaker og andre plantevekster, nøtter, egg, fugl og smådyr.

Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

Flere saker fra Innlandet