Dette vil Frp ha en slutt på

Fine, dyre toaletter og kunst til millioner av kroner langs norske veier er bortkastede penger, mener Frp. – Pengene bør brukes til å bygge bedre veier, sier samferdselsministeren.

Utsmykking, toaletter

NEI: Statens vegvesen har bygd mange flotte toaletter og satt opp kunst langs norske veier. Dette er ikke en statlig oppgave, mener Frp.

Foto: Jarle Wæhler/Statens Vegvesen og NRK

Langs mange veier i Norge finnes det kunst og utsmykninger, som fargeglade elggevir langs riksvei 3 i Østerdalen og master med blått lys langs E6 ved Mjøsa. Men det må bli slutt på at Statens vegvesen bruker penger på dette, mener Frp.

– Vi er opptatt av vi skal bygge bedre vei, og bruke mindre penger på utsmykking langs veiene. Det er ikke en statlig oppgave, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Elggevirer langs riksvei 3

ELGGEVIR: Langs riksvei 3 gjennom Østerdalen er det satt opp 62 elggevirer til cirka en million kroner. Dette bryter monotone strekninger og øker trafikksikkerheten, sier vegvesenet.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Trafikksikkerhet

Statens vegvesen mener at kunst og utsmykking langs veiene gjør folk mer oppmerksomme på monotone strekninger, som riksvei 3 gjennom Østerdalen. Her er det mye skog, og etter mange alvorlige trafikkulykker måtte noe gjøres, mente vegvesenet.

– Vi fant ut at det var viktig å utvikle tiltak som bryter monotonien og skaper oppmerksomhet for trafikanten, dermed ble det elggevir. Vi mener at tiltaket har fungert. Trafikantene er positive, blir mer skjerpet og får en vekker, sier ansvarlig for vegvesenets kunstprosjekt i Østerdalen, Hanne Finstad.

Hanne Finstad

TRAFIKKSIKKERHET: – Vi mener at elggevirene har ført til færre ulykker og bedre trafikksikkerhet, sier Hanne Finstad i Statens vegvesen.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Vegvesenet mener at elggevirene har ført til færre ulykker og bedre trafikksikkerhet, men Solvik-Olsen er ikke enig.

– Det er et argument jeg har hørt, samtidig så vet man at hvis Ikea prøver å sette opp et skilt med reklame langs vei så får man høre at det er trafikkfarlig, men når vegvesenet setter opp noe så er det plutselig med på å øke trafikksikkerheten, sier samferdselsministeren.

– Andre kan gjøre det

Finstad i vegvesenet sier at elggevirene er et supplement til andre større tiltak på veinettet.

Ketil Solvik Olsen

IKKE KUNST: – Penger må brukes på å bygge bedre veier, ikke til veikunst, sier Ketil Solvik-Olsen.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– I forsknings- og utviklingsøyemed er det viktig at vi alltid utvikler oss og prøve nye tiltak, og vi vil nok fortsette med det.

Samferdselsministeren vil ikke stoppe prosjekter som er i gang, men på nye prosjekter vil fokus være funksjonalitet på veien og gode rasteplasser.

– På mange rasteplasser er det satt opp fine, dyre toaletter men det viktigste er jo bare at det finnes et toalett og et sted å sitte ned, sier Solvik Olsen.

– En kunstnerisk utsmykking vil komme i andre rekke for vår del. Kommunene og innbyggere kan gjerne få lov til å utsmykke det de vil langs veiene, men det er ikke det Statens vegvesen skal ha som sin hovedoppgave.