Frp svake i Innlandet

Til nå har Fremskrittspartiet ikke klart å feste grepet i Hedmark og Oppland. Onsdag kom partiformann Siv Jensen til Elverum for å drive valgkamp.

Siv Jensen

Siv Jensen møtte velgere i Elverum

Foto: Jørn Nordli / NRK

Hør om Frps problemer i Innlandet

Ved kommunevalget i 2003 fosset partiet fram langs hele kysten oppover til Trøndelag, og Frp gjorde det også bra i fylkene ved Oslofjorden.

Men i Hedmark og Oppland var resultatene langt svakere, og Innlandet har tidligere fremstått som partiets mørke fastland.

 

Tror på et godt valg

I noen kommuner fikk Frp tre ganger flere stemmer ved stortingsvalget enn ved kommunevalget. Partiformann Siv Jensen besøkte onsdag Elverum. Hun har denne forklaringen på problemene i Innlandet.

- Fremskrittspartiet har tradisjonelt stilt lister i færre kommuner enn andre partier. Det har påvirket resultatene våre. Samtidig har vi ikke hatt muligheten til å vise styringsevne fordi vi ikke har hatt noen ordfører i Hedmark og Oppland, sier hun.

Jensen tror at resultatene som vises i Frp-styrte kommuner i andre deler av landet vil ha en positiv virkning også på velgerne i Hedmark og Oppland.

Enkelte lyspunkt

Men selv i Innlandet finnes det kommuner der Fremskrittspartiet har gjort det bra. I Vestre Toten og Elverum fikk for eksempel partiet 18 prosent oppslutning i 2003 og dette matcher nesten resultatene fra stortingsvalget.

Godt representert er Frp også i Lunner, Våler, Jevnaker, Åsnes, Kongsvinger og Nord-Aurdal. Men i Eidskog fikk partiet 20 prosent oppslutning i Stortingsvalget og bare 6,2 i kommunevalget sist det var valg.

I Sør-Odal var det 21 prosent i stortingsvalget og 7,7 under kommunevalget. I flere kommuner tredobles Frp-stemmene når det er stortinget som skal velges.

Ønsker seg ordførere

Mens Fremskrittspartiet er blitt ordførerparti i mange kommuner, er de et stykke unna i de 48 kommunene i Hedmark og Oppland, kanskje med et par unntak. Partiformannen sier likevel at de har klare mål for dette valget.

- Målet vårt er å gjøre det minst like godt som ved siste kommunevalg. Men jeg synes det hadde vært veldig spennende om Frp kunne få sine første ordførere i både Hedmark og Oppland. Det er ikke usannsynlig, mener Siv Jensen