Hopp til innhold

Frp-topp advarte mot svenske tilstander etter én voldsepisode

Politiet kjenner ikke til gjengkriminalitet. Ordfører mener det er dypdykk i brune gjørmehull.

Facebook-post fra Tor Andre Johnsen.

ADVARTE: Stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) var rask med å poste advarsel om svenske tilstander etter en voldsepisode i Mjøsbyen Hamar i helga.

Etter en voldsepisode natt til lørdag i Hamar, der en etnisk norsk mann ble sendt til sjukehus, valgte stortingsrepresentanten å poste et innlegg på Facebook der han advarer mot «svenske tilstander».

Begrepet ble mest kjent etter at Sylvi Listhaug besøkte drabantbyen Rinkeby i Stockholm i 2017. Det er knyttet til gjengkriminalitet og integreringsproblemer i den svenske bydelen.

Tor Andre Johnsen

ET TILFELLE VAR NOK: Tor André Johnsen (Frp) ser ingen problemer med å poste innlegget før politiet egentlig vet hva som skjedde natt til søndag i Hamar.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Advarer ikke

Politiet i Hamar ser ingen grunn til å advare.

– Vi ser ikke at folk med utenlandsk bakgrunn skiller seg ut fra etnisk norske i voldsstatistikken, sier krimsjef i Hamar Rune Strand.

Han legger til at antallet voldssaker i Hamar har gått ned det siste året.

I innlegget Tor André Johnsen postet på Facebook skriver han at voldshendelsen i Hamar er «enda et trist og uakseptabelt eksempel på såkalte nye landsmenn som kynisk og bevisst skader uskyldige».

Det til tross for at politiet ikke er ferdig med etterforskningen og derfor ikke kan si hva som egentlig skjedde.

– Vi jobber med vitneavhør, sier politiadvokat Nina Østvold i Innlandet politidistrikt.

En etnisk norsk mann skal ha blitt utsatt for vold og ran av flere menn med det politiet beskriver som personer med utenlandsk utseende natt til lørdag. Politiet vil ikke oppgi etnisitet til mennene som er sikta i saken. De undersøker om det også var andre som var involvert.

Men alle er bosatt i Mjøsregionen og politiet sier det er en slags relasjon mellom partene.

Johnsen mener det kan tyde på gjengtendenser.

Krimsjef i Hamar, Rune Strand, sier de ikke kjenner til gjengkriminalitet i Hamar.

Rune Strand

IKKE ET PROBLEM: Kriminalsjef for politiet i Hamar, Rune Strand, sier personer med utenlandsk opprinnelse ikke er overrepresentert i kriminalstatistikken.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Vi mener vi føler vi har en god oversikt over kriminalitetsbildet i Hamarområdet og har ikke avdekket noen sånne typer miljøer, sier han.

Stortingsrepresentanten for Frp mener likevel det er grunn til å være på vakt.

Vet du mer enn politiet om hva som skjedde i Hamar sentrum natt til søndag?

– Jeg forholder meg til det som sto i Hamar Arbeiderblad at det var en person som ble ranet og overfalt av fire til seks personer av utenlandsk utseende. Per definisjon er vel det en gjeng, sier Johnsen.

Sammenligner med det som skjedde i Brumunddal

Tor André Johnsen sier han skrev innlegget på Facebook for å komme med varselbjellene og være i forkant så det ikke blir «svenske tilstander» på Hedmarken.

Han synes det er riktig å påpeke at de involverte ikke var etnisk norske. Han sammenligner det med hvordan mange engasjerte seg da en vietnameser ble banket opp av etnisk norske i Brumunddal i 1991.

Markering mot rasisme i Brumunddal

RASISMEOPPGJØR: Brumunddal tok oppgjør med rasisme etter at en vietnamesisk mann ble banket opp i 1991.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Det førte til stort engasjement og at innbyggere i Brumunddal tok avstand fra rasisme.

– Det burde vel være like stort engasjement når en etnisk norsk blir banka opp, sier han.

Selv om politiet sier de med utenlandsk opprinnelse ikke skiller seg ut i kriminalstatistikken i Hamar-området, hevder Johnsen at det er mange ikke etnisk norske i fengslene på Østlandet.

– Det er bra at det ikke er noe stort problem i Hamar nå, men vi må passe på, mener han.

Kjemper om stortingsplass

Tor André Johnsen, som er førstekandidat på stortingslista i Hedmark, har også tidligere i sommer postet frykten for svenske tilstander.

Facebook-post fra Tor Andre Johnsen med svenske tilstander.

IKKE FØRSTE GANG: Også tidligere i sommer postet Tor André Johnsen på Facebook frykten for svenske tilstander i valgkampen foran stortingsvalget.

Ordfører i Hamar, Einar Busterud (By og bygdelista) er ikke bekymra for svenske tilstander i Mjøsbyen.

Han mener reaksjonen til Johnsen er trist og uakseptabel. Han forholder seg til det politiet sier om saken, og at kriminalstatistikken har gått ned Hamar.

Han mener en stortingsrepresentant verken skal forhåndsdømme eller forskjellsbehandle folk.

Einar Busterud, ordfører i Hamar

UAKSEPTABELT: Ordfører i Hamar Einar Busterud mener det er uakseptabelt å prøve å score politisk mynt på en voldsepisode som ikke er ferdig etterforska av politiet.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Han er i en desperat situasjon ifølge gallupen, og det prøver han å gjøre noe med. Men han burde holde seg unna å dypdykke i sånne brune gjørmehøl, sier Busterud.

I NRK sin meningsmåling tidligere i sommer var Johnsen ute av Stortinget.