Hopp til innhold

- Dette vil vi ikke bruke penger på

De to Frp-fylkeslederne i Hedmark og Oppland går knallhardt ut mot Oslo-OL i 2022. Under det kommende Frp-landsmøtet vil de stemme mot at Norge skal bruke "astronomiske summer" på å søke OL.

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Foto: Illustrasjon: Snøhetta/Cowi

– Til og med søknadsprosessen er rådyr. Tidligere var jeg tilhenger, men har nå skiftet mening og kommet til at Norge ikke bør bruke av skattebetalernes penger på dette, sier Olaf Nils Diserud, fylkesleder i Oppland Frp.

– Ikke lenger "idrettsfest"

Olaf Nils Diserud

Olaf Nils Diserud, fylkesleder i Oppland Frp

Foto: oppland.no

– Vi har helt andre og bedre formål vi kan bruke penger på i samfunnet, sier Johan Aas, fylkesleder i Hedmark Frp.

De to er ledere for hver sine delegasjoner til landsmøtet, men kan ikke si noe mer om stemningen blant sine partikolleger. Begge sier at det så langt er delte meninger.

– Dette skulle være en ren idrettsfest. Nå er den i ferd med å drukne i astronomiske utgifter. Dette kan ikke forsvares, sier Diserud.

– Sotsji-OL påvirket meg

– Mine inntrykk fra Sotsji-OL er absolutt en del av bakgrunnen for mitt syn, og har nok vært avgjørende for at jeg har falt ned på dette standpunktet.

Det er 8 stemmeberettigede fra Oppland Frp og 7 stemmeberettigede fra Hedmark under landsmøtet.

Diskusjon på landsmøtet

Delegasjonene fra både Sogn og Fjordane og Troms har fremmed hver sin resolusjon der de går inn for at Norge ikke skal stille statsgaranti til OL i Oslo i 2022.

Fylkesleder Frank Willy Djupvik i Sogn og Fjordane mener at det "ligger i Frp's sjel å være skeptisk til å bruke godt over 30 milliarder kroner av skattebetalernes penger på et vinter-OL i Oslo".

Djupvik sier at han føler seg trygg på at det vil bli flertall for dette på landsmøtet. Han viser til landsstyret, som i 2007 med overveldende flertall sa nei til statsgaranti for Tromsø-OL i 2018.

Delte meninger i partiet

Men det er svært delte meninger i partiet. I januar sa Tom Holthe, stortingsrepresentant fra Vestfold, klart ja til at Norge burde stille statsgaranti. Han fikk støtte fra sine kolleger Jan-Henrik Fredriksen fra Finnmark og Oskar Grimstad fra Møre og Romsdal.

Alpint i Kvitfjell og Hafjell

Dersom Norge stiller statsgaranti og søkerne skulle lykkes i å få OL i 2022, vil de alpine grenene bli arrangert i Hafjell og Kvitfjell.

Flere saker fra Innlandet