Hopp til innhold

Friserer juletrær i sommervarmen

En extreme makeover må til i ny og ne for å være attraktiv på markedet. Det gjelder også juletrær.

Anne Rørholt friserer juletrær

KLIPPE-KLIPPE-KLIPPE: – Ja, dette kan vi kalle for frisørsalongen akkurat nå, sier Anne Rørholt fra Tobøl i Eidskog. Hun produserer juletrær.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Mens de fleste tenker på skolestart, sola skinner fra klar himmel og temperaturen mer minnner om sommeren enn høsten, så er det noen som har tankene sine et helt annet sted.

– Ja, dette kan vi kalle for frisørsalongen akkurat nå, sier Anne Rørholt fra Tobøl i Eidskog. Hun produserer juletrær.

Friserer trærne

I sommer har hun gått over mange trær med avbitertang og hekkesaks for å gi dem et godt utgangspunkt for å bli tette, velproposjonerte og attraktive juletrær om noen år.

På denne tiden av året er det tid for extreme makeover for juletrærne.

– Jeg gjør noe vi på «juletrespråket» kaller å stamme opp treet. Det vil si at vi tar av de nederste greinene. På frisørspråket heter det vel å frisere nedentil, humrer Anne.

Hensikten med klippingen er å få luft opp i treet, og gi plass til pakker under trærne når de selges.

Anne Rørholt driver med juletreproduksjon

STAMMER OPP TREET: Anne Rørholt friserer juletrærne sine for å gjøre dem mer attraktive på markedet

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Store muligheter i skogfylkene

Anne Rørholt mener forholdene ligger til rette for å øke juletreproduksjonen i skogfylkene Hedmark og Oppland. Og hun får støtte fra ekspertene. Da i form av leder i Østnorsk Juletrelag, Bjørn Helge Bjørnstad.

– Vi har en målsetning om ihvertfall å doble, og kanskje tredoble produksjonen de neste årene. Kundegrunnlaget er ihvertfall der. Arealene er også der, forteller han.

Store endringer

Juletreproduksjonen har endret seg mye siden Anne ble en del av bransjen i 1998.

– Det er ikke snakk om at du kan plante et tre og så komme igjen om en sju-åtte år og tru at det står et juletre der. All jobben du må legge ned er nok overraskelsen for mange.

En annen endring de siste årene er at det nå er dyrket mark og tidligere beiteområder som brukes til produksjon av juletrær.

– Tidligere var det litt sånn at de som drev med skogbruk plantet et juletrefelt på områder som ikke var egnet til noe annet. Nå er det mer gartnervirksomhet, forteller Anne mens hun svinger hekkesaks og avbiter over trærne som snart havner på et stuegulv nær deg.

Flere saker fra Innlandet