Portrett av trubaduren fra Ringsaker.
Foto: Håkon Messel / NRK– Jeg synes det er kjempegøy at han blir hedret med frimerker. Det viser hvor stor Alf Prøysen er, sier Asle Berteig som er kultursjef i Ringsaker, kommunen hvor Prøysen ble født.
Posten lanserer ett frimerke med portrett av Prøysen og ett med tegning av Teskjekjerringa. Berteig var selv med å avduke frimerkene torsdag. Han synes frimerkene er veldig fine, og oppfordrer alle til å kjøpe dem.
Frimerke med teskjekjerringa til ære for Alf Prøysen. Illustrasjon: Borghild Rud
– Min oppfordring er at alle kjøper et Prøysen-frimerke og sender et sommerkort med sin favoritt-Prøysentekst.
Like aktuell i dag
Alf Prøysen, husmannssønnen som vokste opp i enkle kår og ble hele landets barnetimestjerne, trubadur og forfatter, har vært en viktig del av norsk kultur i hele etterkrigstiden. Gjennom sine viser, bøker, teaterstykker og noveller ga han troverdige person- og miljøskildringer på sin karakteristiske dialekt.
– Mange tenker at Prøysen var litt «duliatten duliatten», men hvis man setter seg ned og leser, ser man at han skriver om hvordan det er å være menneske. Og det er like aktuelt i dag som det var den gangen, sier Asle Berteig.
Teskjekjerringa på 23 språk
Alf Prøysen bringer fram gode barndomsminner hos flere generasjoner nordmenn.
– Utallige barn har sittet klistret til radioene for å få med seg Prøysens historier i Barnetimen. I tillegg ble han en kjær gjest via tv-skjermene. Dessuten hadde han også stor internasjonal suksess. For eksempel er Teskjekjerringa, som dukket opp i 1955, oversatt til 23 språk og blant annet dramatisert for fjernsyn med hundre episoder i Japan, forteller frimerkedirektør Halvor Fasting.
Jobbet som griskokk – drømte om å bli dikter
Alf Prøysen drømte om å bli kunstner, men måtte jobbe som griserøkter på de forskjellige gårdene i bygda for å tjene penger. Han var tjuefire år da han brøt seg løs og reiste fra Ringsaker til Akershus, der han jobbet som gårdsarbeider.
Kultursjef i Ringsaker kommune, Asle Berteig oppfordrer alle til å kjøpe Prøysen-frimerker og sende et kort med sin favoritt-Prøysentekst.
Foto: Mette Finborud BørresenDet virkelige gjennombruddet som kunstner kom i forbindelse med en revy.
Alf bodde i Asker, og der kom han inn i miljøet på Sem småbrukslærerskole. Det ble et vendepunkt. Han fikk være med å arrangere underholdningskvelder og revyer sammen med studentene.
– Det som gjør Prøysen så stor, er at man kan både le og gråte av det han har skrevet. Han går rett inn i hjerterota til alle rundt om i hele landet, sier Berteig.
Alf Prøysen døde alt i 1970, 56 år gammel. Da hadde han akkurat skrevet juleklassikeren Snekker Andersen og julenissen. Historien ble første gang utgitt i 1971, og i 2012 var Snekker Andersen motiv på Posten julefrimerker.