Hopp til innhold

Brannvesenet fraråder å brenne kvist og kvast

Brannvesenet fraråder folk å tenne på kvister og gress i hagen fordi det er tørt mange steder. Det har vært 12 grasbranner bare de siste tre dagene.

Grasbrann i Løten

Brannvesenet anbefaler folk å la være å brenne. Mange steder er det tørt og grasbranner sprer seg fort.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Bare siden torsdag har brannvesenet i Innlandet rykket ut for å slokke 12 grasbranner. Brannvesenet anbefaler folk å la være å brenne, men brannvesenet anbefaler de som likevel vil ta sjansen på å brenne om å ringe brannvesenet før de tenner fyr.

Til sykehus etter grasbrann

Det er spesielt sør i Hedmark og Oppland der brannfaren er størst. De aller fleste av grasbrannene de siste dagene har vært sør i Hedmark. Seinest i går ble en mann fraktet til sykehus i Kongsvinger etter en grasbrann i Slåstad i Sør-Odal. 20 mål tok fyr da grasbrannen kom ut av kontroll. Brannvesenet klarte å hindre at brannen spredte seg til skogen.

– De aller fleste som ringer til oss for å melde fra om at grasbranner som er kommet ut av kontroll, er overrasket over at brannen spredte seg så fort. Så tørt som det er flere steder nå anbefaler vi rett og slett folk om å la være å brenne, sier Atle Røed ved 110-sentralen i Innlandet.

Brannvesenet mener at de som likevel vil trosse anbefalingen bør ringe brannvesenet i forkant.

– Da kan vi komme med råd og tips om hvordan dette bør gjøres. Vi anbefaler å ha vannslange tilgjengelig og det er dessuten å anbefale å være flere om jobben. Få med naboen!

Røed sier at folk ikke må være redde for å ringe til brannvesenet med en gang de merker at brannen kommer ut av kontroll.

– Det sprer seg veldig fort, og det er viktig for oss å være tidlig ute.

Både brannvesen og politi ber befolkningen på hele Østlandet å være forsiktige når de skal tenne på ute nå.

Mange henvendelser om brann

Brannvesenet får mange henvendelser i forbindelse med grasbranner.

– Mange ser at det brenner et sted, og lurer på om det kan være noe som har utviklet seg. Vi må da ofte ringe opp adressen og høre om alt er under kontroll, og som regel er det . Hadde vi blitt ringt opp i forkant hadde vi visst at noen brente i hagen, og hadde plottet det inn i systemet vårt før henvendelsene hadde begynt å komme, sier Røed.

Å brenne etter at det er blitt mørkt vil ikke brannvesenet ha noe av i det hele tatt.

– Når det er mørkt ser alt mer dramatisk ut. Det er ofte vanskelig å se om huset står i fyr eller om det brennes på andre siden av huset. Vi har mange unødvendige utrykninger på grunn av dette, sier Røed.

Flere saker fra Innlandet