Hopp til innhold

Omreisende matsvinnkonteiner er populær

Framtiden i våre hender ville sette søkelyset på mat som kastes. Konteinerstuntet ble så populært at de nå skal prøve det flere steder i landet.

Dumpster Deli besøkte Trondheim denne uken.

REISER RUNDT: Dumpsterdiver og forfatter Une Cecilie Oksvold tok en tur innom den populære Dunken Deli da den var på besøk i Trondheim denne uken. På tirsdag kommer den til Lillehammer.

Foto: Harald Wanvik

CO₂ i atmosfæren
424 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

– Det virker som om folk kaster seg av bussen for å møte Dumpster Deli, sier Embla Husby Jørgensen i Framtiden i våre hender.

Det hun snakker om er en grønn konteiner som organisasjonen fyller med mat som skulle vært kastet av matbutikker. Hvem som helst kan forsyne seg med det de vil ha.

Denne har vært plassert ut i flere steder i Oslo.

– Akkurat nå er den på besøk i Trondheim, og på tirsdag skal den videre til Innlandet, sier Jørgensen.

Christian finner mat i søpla: – Bruker 300 kroner i året på mat

Jobber for ny lov

Stortinget vedtok i fjor at butikker måtte kildesortere alt avfall som skulle kastes.

Fra nyttår måtte mat og plastemballasje sorteres hver for seg. For eksempel må yoghurten ut av pakken og kastes sammen med annen mat.

Dette gjør det vanskelig å drive med dumpster diving.

Embla Husby Jørgensen, kommunikasjonsrådgiver i Framtiden i våre hender.

PÅ TUR: Embla Husby Jørgensen er kommunikasjonsrådgiver i Framtiden i våre hender. – Mange ønsker besøk av dunken til sitt nærmiljø, og vi ser derfor på mulighetene for å utvide dette stuntet til flere steder, sier hun.

Foto: Knut Neerland / Magent AS

– Dagens snodige regler er et symptom på et mye større problem, som vi ønsker å sette søkelys på gjennom vår Dumpster Deli dagligvare, sier Jørgensen.

Framtiden i våre hender og flere organisasjoner jobber sammen for å få en ny matkastelov, som vil forby matbutikker å kaste mat.

– I dag er det paradoksalt nok ingenting som hindrer matbransjen i å kaste mat, men personer som redder maten gjennom dumpster diving bryter i praksis loven, sier Jørgensen.

DumpsterDeli Dagligvare med mat som egentlig skulle vært kastet.

MATKASTELOV: Embla Jørgensen mener at en matkastelov er helt nødvendig for å nå målet om en halvering av matsvinnet innen 2030.

Foto: Hung Pham / Hung Pham

Trenger butikkene med på laget

Regionleder for Framtiden i våre hender i Innlandet, Camilla Tysland Lillehagen, er glad for at Dumpster Deli kommer til Lillehammer.

Camilla Tysland Lillehagen er prosjektmedarbeider på Regionkontoret i Innlandet.

PÅ LILLEHAMMER: Regionleder i Framtiden i våre hender i Innlandet er Camilla Tysland Lillehagen. Hun sier Dunken-Deli blir plassert ved Sigrid Undset Plass fra tirsdag 14. februar fram til torsdag, da den flyttes til Strandtorget. Det blir delt ut mat ved gitte åpningstider, sier Lillehagen.

Foto: Knut Neerland / Magent AS

– For at initiativet skal bli noe av, er vi helt avhengig av at matbutikker og restauranter har lyst til å bidra med mat som de ellers ville kastet, sier Lillehagen.

Jørgensen sier det har vært krevende å få donert mat fra dagligvarebransjen.

– Henvendelsene vi har fått er at matbransjen sier de er gode på å redusere matsvinn og at de ikke har så mye av det, sier Jørgensen.

– Likevel har vi funnet mat fra søppelcontainere som har holdt dunken full i mange dager, sier hun.

Dumpster Deli besøkte Trondheim denne uken.

Une Cecilie Oksvold begynte å dumpster-dive som student. På sin instagramprofil @unececilie deler hun bilder og tips til hvordan man på best mulig måte kan redde maten som har blitt kastet av matvarebutikkene.

Masse spiselig mat kastet i en søppelcontainer.

Hun prøver å redde den spiselige maten som blir kastet av matbutikkene. Første turen til søppeldunken husker hun som en spennende opplevelse.

Masse spiselig mat er hentet opp fra en søppelcontainer. Masse frukt, grønnsaker og brødvarer.

Så begynte hun å gjøre det jevnlig. Hver gang var det mye å finne. Hun har reddet blant annet masse frukt, grønnsaker og brødvarer.

Over 300 sjokoladeplater ble dumpstret og sortert på gulvet etter merke.

– Etter hvert begynte jeg å tenke «Oi, kastes det virkelig så mye mat hver eneste dag?», sier Une Cecilie Oksvold. Hun har dumpstret over 300 sjokoladeplater som hun delte ut til venner og familie.

70 prosent mindre matsvinn

Seniorrådgiver i Coop Norge SA, Knut Lutnæs, sier Coop i løpet av en årrekke har iverksatt en rekke tiltak for å redusere matsvinnet. Han sier også at det er grunner til at matvarebransjen ikke bidrar til dunken.

Knut Lutnæs er seniorrådgiver i Coop Norge AS

TILBUD: Seniorrådgiver i Coop Norge AS, Knut Lutnæs sier Coop ser positivt på å delta i gruppen som skal formulere en ny matkastelov. – Vi ser fram til å bidra i utvalget, sier Lutnæs.

Foto: PRESSEFOTO / Espen Solli

– De som plukker matvarer ut av avfallet har ikke noen mulighet til å bedømme om varene fortsatt er trygge å spise, da de ikke kjenner årsaken til at de har blitt kastet, sier han.

Oda som leverer dagligvarer over nett, er blant butikkene som har bistått med overskuddsmat til Dumpster Deli.

– Dette er et utrolig viktig initiativ som retter fokuset på et stort samfunnsproblem, sier Turi Pettersen i Oda.

Turi Pettersen er leder for bærekraft i selskapet ODA.

DONERER MAT: Turi Pettersen er leder for bærekraft i selskapet Oda. Hun sier de selger mat som nærmer seg datomerking til Havaristen, et utsalgssted for havarerte varepartier, og donerer i tillegg mat til Matsentralen.

Foto: Javad Parsa / Oda Norge

– Matsektoren står for en stor andel av globale utslipp, og må derfor ta grep for å redusere matsvinnet, sier hun.

Pettersen sier at de jobber kontinuerlig med å redusere matsvinnet, og har i dag 70 prosent lavere matsvinn enn fysiske butikker.

– I Oda stiller vi oss hundre prosent bak en matkastelov, som vil være med å bedre praksisen i retailerleddet. Vi har bidratt med innspill til loven, og følger allerede slike krav.

Har du datoskrekk? Slik blir du kurert: Har du datoskrekk? Slik blir du kurert

Tørre brødskiver legges på et fuktig kjøkkenhåndkle og settes i ovnen på 130 grader i 10 minutter. Slik blir brødet som ferskt igjen.
Tørre brødskiver legges på et fuktig kjøkkenhåndkle og settes i ovnen på 130 grader i 10 minutter. Slik blir brødet som ferskt igjen.

Flere saker fra Innlandet