– Det virker som om folk kaster seg av bussen for å møte Dumpster Deli, sier Embla Husby Jørgensen i Framtiden i våre hender.
Det hun snakker om er en grønn konteiner som organisasjonen fyller med mat som skulle vært kastet av matbutikker. Hvem som helst kan forsyne seg med det de vil ha.
Denne har vært plassert ut i flere steder i Oslo.
– Akkurat nå er den på besøk i Trondheim, og på tirsdag skal den videre til Innlandet, sier Jørgensen.
Jobber for ny lov
Stortinget vedtok i fjor at butikker måtte kildesortere alt avfall som skulle kastes.
Fra nyttår måtte mat og plastemballasje sorteres hver for seg. For eksempel må yoghurten ut av pakken og kastes sammen med annen mat.
Dette gjør det vanskelig å drive med dumpster diving.
PÅ TUR: Embla Husby Jørgensen er kommunikasjonsrådgiver i Framtiden i våre hender. – Mange ønsker besøk av dunken til sitt nærmiljø, og vi ser derfor på mulighetene for å utvide dette stuntet til flere steder, sier hun.
Foto: Knut Neerland / Magent AS– Dagens snodige regler er et symptom på et mye større problem, som vi ønsker å sette søkelys på gjennom vår Dumpster Deli dagligvare, sier Jørgensen.
Framtiden i våre hender og flere organisasjoner jobber sammen for å få en ny matkastelov, som vil forby matbutikker å kaste mat.
– I dag er det paradoksalt nok ingenting som hindrer matbransjen i å kaste mat, men personer som redder maten gjennom dumpster diving bryter i praksis loven, sier Jørgensen.
MATKASTELOV: Embla Jørgensen mener at en matkastelov er helt nødvendig for å nå målet om en halvering av matsvinnet innen 2030.
Foto: Hung Pham / Hung Pham- LES OGSÅ:
Trenger butikkene med på laget
Regionleder for Framtiden i våre hender i Innlandet, Camilla Tysland Lillehagen, er glad for at Dumpster Deli kommer til Lillehammer.
PÅ LILLEHAMMER: Regionleder i Framtiden i våre hender i Innlandet er Camilla Tysland Lillehagen. Hun sier Dunken-Deli blir plassert ved Sigrid Undset Plass fra tirsdag 14. februar fram til torsdag, da den flyttes til Strandtorget. Det blir delt ut mat ved gitte åpningstider, sier Lillehagen.
Foto: Knut Neerland / Magent AS– For at initiativet skal bli noe av, er vi helt avhengig av at matbutikker og restauranter har lyst til å bidra med mat som de ellers ville kastet, sier Lillehagen.
Jørgensen sier det har vært krevende å få donert mat fra dagligvarebransjen.
– Henvendelsene vi har fått er at matbransjen sier de er gode på å redusere matsvinn og at de ikke har så mye av det, sier Jørgensen.
– Likevel har vi funnet mat fra søppelcontainere som har holdt dunken full i mange dager, sier hun.
Une Cecilie Oksvold begynte å dumpster-dive som student. På sin instagramprofil @unececilie deler hun bilder og tips til hvordan man på best mulig måte kan redde maten som har blitt kastet av matvarebutikkene.
Hun prøver å redde den spiselige maten som blir kastet av matbutikkene. Første turen til søppeldunken husker hun som en spennende opplevelse.
Så begynte hun å gjøre det jevnlig. Hver gang var det mye å finne. Hun har reddet blant annet masse frukt, grønnsaker og brødvarer.
– Etter hvert begynte jeg å tenke «Oi, kastes det virkelig så mye mat hver eneste dag?», sier Une Cecilie Oksvold. Hun har dumpstret over 300 sjokoladeplater som hun delte ut til venner og familie.
- LES OGSÅ:
70 prosent mindre matsvinn
Seniorrådgiver i Coop Norge SA, Knut Lutnæs, sier Coop i løpet av en årrekke har iverksatt en rekke tiltak for å redusere matsvinnet. Han sier også at det er grunner til at matvarebransjen ikke bidrar til dunken.
TILBUD: Seniorrådgiver i Coop Norge AS, Knut Lutnæs sier Coop ser positivt på å delta i gruppen som skal formulere en ny matkastelov. – Vi ser fram til å bidra i utvalget, sier Lutnæs.
Foto: PRESSEFOTO / Espen Solli– De som plukker matvarer ut av avfallet har ikke noen mulighet til å bedømme om varene fortsatt er trygge å spise, da de ikke kjenner årsaken til at de har blitt kastet, sier han.
Oda som leverer dagligvarer over nett, er blant butikkene som har bistått med overskuddsmat til Dumpster Deli.
– Dette er et utrolig viktig initiativ som retter fokuset på et stort samfunnsproblem, sier Turi Pettersen i Oda.
DONERER MAT: Turi Pettersen er leder for bærekraft i selskapet Oda. Hun sier de selger mat som nærmer seg datomerking til Havaristen, et utsalgssted for havarerte varepartier, og donerer i tillegg mat til Matsentralen.
Foto: Javad Parsa / Oda Norge– Matsektoren står for en stor andel av globale utslipp, og må derfor ta grep for å redusere matsvinnet, sier hun.
Pettersen sier at de jobber kontinuerlig med å redusere matsvinnet, og har i dag 70 prosent lavere matsvinn enn fysiske butikker.
– I Oda stiller vi oss hundre prosent bak en matkastelov, som vil være med å bedre praksisen i retailerleddet. Vi har bidratt med innspill til loven, og følger allerede slike krav.