– Mange av de yngre generasjonene kjenner på datoskrekken, og færre tør å stole på at maten er trygg å spise, sier Emil Beddari i Framtiden i våre hender.
Han mener mat merket med «best før» er en invitasjon til å bruke sansene, og at det gjerne er en treningssak.
I HJEMMET: Emil Beddari er fagrådgiver for bærekraftig mat og leverandørkjeder i Framtiden i våre hender. Han sier den største andelen av matsvinnet skjer i hjemmet.
Foto: Framtiden i våre hender– Du kan utfordre datoskrekken ved å smake, lukte og kjenne på maten før du eventuelt kaster den, sier Beddari.
Han forteller at matvarer som egg og meieriprodukt vanligvis holder mye lenger enn mange er klar over.
Single kaster mest
– Den største andelen av matsvinnet skjer i husholdningene, sier Beddari.
I FNs bærekraftsmål er det et mål om å halvere det globale matavfallet innen 2030. Dette slo norsk matnæring og myndigheter ring om i 2017.
Likevel viser plukkanalyser fra de siste årene at matsvinnet har gått veldig lite ned.
Ifølge en fersk undersøkelse fra NORSUS og Matvett står husholdninger der det bor bare en person for 30 prosent av matsvinnet fra forbrukerleddet.
– Det er enkeltpersonhusholdninger som kaster desidert mest mat per person. Det kan ha en sammenheng med at pakningsstørrelser ikke er tilpasset det å bo alene, og at flere matvarer burde selges i løsvekt, sier Beddari.
Det er ingen tvil om hvilken gruppe som kaster minst mat.
– Etterkrigsgenerasjonen som blir eldre er flinke til å bruke all maten. De er vokst opp med et annet verdisett, og er flinke til å bruke sansene sine når de vurderer matvarer.
REDDER MAT: Utvekslingsstudentene Juuli Rantanieme, Lisa Zeller og Julia Li Castro er engasjerte medlemmer i studentorganisasjonen Framtiden i Våre hender i Lillehammer. De deler her ut mat til andre studenter, mat som skulle ha vært kastet. Den har de fått av matbutikker.
Foto: Andrine Sverdrup Wennemo / NRKMener en bør slippe barna til
Mette Nygård Havre deler tips til hvordan en kan bli en matredder på sosiale medier under navnet «Spisoppmaten».
– Min sønn kom hjem fra en skoletime i mat og helse og fortalte at det var mange i klassen som hadde datoskrekk. De trodde Ikke på han da han fortalte at han hadde drukket melk som var to uker på overtid, sier Havre.
Hun tror et strammere matbudsjett vil bidra til at flere er nødt til å kaste mindre mat.
VIL ENDRE: Det var i 2016 da influenseren jobbet i avfallsbransjen og fikk med egne øyne se hvor mye spiselig mat som ble kastet, at hun ville bruke stemmen sin til å skape endring.
Foto: Spisoppmaten– Folk vil nok se på enkelte matvarer med nye øyne nå som prisen går opp, og flere vil forstå at en kan bruke matvarer som brød til så mye forskjellig.
Den nye undersøkelsen fra Norsus og Matvett viser at forbrukeren synes det er vanskelig å planlegge uken og hva en skal spise til middag. Der har bloggeren et klart tips:
– Sett av fem minutter på søndagen for å se hva du har i kjøleskapet og i fryseren, og så lager du en plan for uken.
Som familiemamma mener hun det er viktig å slippe barna til på kjøkkenet i tidlig alder og at det vil gjøre dem mindre skeptiske til maten.
Og gjerne bruke brødrestene:
– Et godt tips er å finne fram en blender. Kjør brødet oppi der, slik at det blir mel igjen. Da kan du bruke det gamle brødet til å lage nye bakervarer.
Viktig livskvalitet
Arne Brimi tror en del av livsmønstrene våres må endres når vi går inn i trangere tider.
– Måltidet er en viktig livskvalitet og vi blir nødt til å kose oss med det en har, sier han.
MÅ ENDRE OSS: Kokken Arne Brimi mener matredding trengs når vi går inn i trangere tider.
Foto: Ådne Riis Hallås / NRKKjendiskokken forteller at han selv er preget av en oppvekst i en tid der en måtte være ordentlig sparsom med matvarene.
– Jeg vokste opp med å spise mye gode rotgrønnsaker og poteter fordi mat på den tiden var kostbart, og vi skulle komme oss gjennom året med det vi hadde, sier Brimi.
Han mener en ikke trenger kokkekunnskaper for å forstå at om du rister brødet i en panne eller en brødrister, blir det nesten som nytt.
Trenger du flere tips kan du sjekke ut disse oppskriftene fra NRK mat: