Samtykker ikke til varetekt

Faren som er siktet for å ha bortført sine to døtre fra Kongsvinger 10. juni i år, ble i dag framstilt for varetektsfengsling. – Det har kommet en anmeldelse fra barnas mor, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

Iren Johnsen Dahl

VIL HA FIRE UKER: Politiadvokat Iren Johnsen Dahl forteller at de vil ha mannen varetektsfengslet i fire uker.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Under fengslingsmøtet, som gikk for lukkede dører torsdag ettermiddag, ønsket politiet at mannen blir varetektsfengslet i fire uker.

Mannen har siden i sommer vært siktet for frihetsberøvelse og bruk av tvang. Nå har politiet utvidet siktelsen til også å omfatte kidnapping, opplyser mannens forsvarer, Cecilia Dinardi.

Dinardi sa til NRK da møtet var over at mannen ikke erkjenner skyld for noen av forholdene. Han samtykker ikke til varetekt og begjærer seg løslatt. Det vil bli avgjort fredag formiddag om han blir varetektsfengslet eller ikke.

Mannen ble pågrepet av politiet onsdag. Han har foreløpig ikke blitt avhørt etter dette. Årsaken er at det har kommet en ny anmeldelse i saken.

– Jentenes mor har anmeldt ham for bortføring. Det er et nytt straffbart forhold, og det gjør at politiet og påtalemyndigheten har funnet grunn til å varetektsfengsle mannen, forklarer politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

Moren vil ha barna hjem

Tsjetsjeneren er siktet for bortføring etter at han tok sine to døtre på seks og ti år med makt da de var på vei hjem fra skolen på Austmarka den 10. juni i år.

Den siktede skal ha tatt med seg døtrene til Russland, og jentene har ifølge faren vært der siden. Den 20. august kom faren tilbake til Norge for å forklare seg for politiet. Da var det ikke aktuelt å pågripe mannen.

Jentene bodde i fosterhjem på Austmarka da de ble bortført. I barnevernssaken som pågikk besluttet fylkesnemnda at jentene skal tilbake til mor, som bor i Oslo.

– Barnas mor mener at barna skal være hos henne, og hun har anmeldt fordi hun nektes å få dem til seg, sier Johnsen Dahl.

Hun skal ha hatt kontakt med barna mens de har vært i utlandet, men ikke de siste to månedene.

– Fengslingsgrunnen er primært unndragelsesfare, og i tillegg da gjentakelsesfare, i og med vi mener dette er et fortsatt straffbart forhold, forklarer hun.

Masterudveien i Mellom Kongsvinger og Austmarka

BORTFØRT: Det var herfra jentene ble bortført i juni i år.

Foto: Ann-Kristin Mo

Kan ikke hente jentene

Politiet kan nå gjøre lite for å bringe jentene tilbake til Norge.

– Det er siktede som sitter med løsningen her. Det er ikke mye norske myndigheter kan gjøre opp mot russiske myndigheter, sier Johnsen Dahl.

Da faren kom til Norge i august sa han at han ville ha garantier for at barnevernet ikke ville ta barna på nytt.

– Jeg tar dem med til Norge hvis jeg får garantier for at barnevernet ikke tar dem igjen. Jeg kommer også til å anmelde barnevernet, sa han da til NRK.