Fra nybegynner til verdensmester på to år

Nå kan han smykke seg med tittelen verdens sterkeste mann i kettlebell maraton. Det til tross for at det er mindre enn to år siden han begynte med styrkegrenen.

Jostein Ruud, verdensmester i kettlebell

VERDENSMESTER: Statusen som verdensmester i kettlebell maraton har gitt mersmak og nå skal Jostein Ruud legge seg i hardtrening for neste år.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Jostein Ruud fra Skreia på Østre Toten tok søndag VM-gull i styrkegrenen kettlebell maraton i Milano. Han gjorde 702 repetisjoner i løpet av 60 minutter med en kettlebell som veier 24 kilo. Dette var tredje verdensmesterskapet i kettlebell maraton. Rundt 160 deltagere fordelt på 20 land var representert i årets VM. 12 nordmenn deltok.

– En vanvittig følelse

– Det er vanvittig følelse å ha blitt verdensmester, sier Ruud.

I dag var han tilbake i treningssenteret der han jobber, og i dag fik de som hadde møtt opp på treninga instruksjoner av en verdensmester.

– Det er helt rått å bli trent av en verdensmester. Det er ikke mange som kan si det. Dette er veldig morsomt, sier Kathrine Gjestvang.

Det ser så lett ut når verdensmesteren håndterer kula, men deltagerne på treningsgruppa kan skrive under på at det ikke er så lett som det ser ut som.

– Jeg tenkte jeg skulle prøve kula til Jostein. Han klarte jo mer enn 700 repetisjoner med denne i verdensmesterskapet, men det var så vidt jeg klarte en her nå, ler Mats Reinsby.

– Tyngst i hodet

Kettlebell er ei vektkule med håndtak som finnes i ulike tyngder. Kula skal svinges fra gulvet og over hodet ved hjelp av hovedsakelig kjernemuskulaturen. Å holde på en time med repetisjoner er ikke bare tungt for kroppen.

Nå kan han smykke seg med tittelen verdens sterkeste mann i kettlebell maraton. Det til tross for at det er mindre enn to år siden han begynte med styrkegrenen.

INSTRUKSJON I KETTLEBELL: Jostein Ruud instruerer her hvordan han gjorde øvelsen som ga ham verdensmestertittelen med den 24 kg kettlebellen.

– Det tyngste for meg i mesterskapet var hodet. Det å overbevise meg selv om at jeg snart var ferdig med de 60 minuttene. Det var ikke hele tiden like lett, men jeg klarte det, sier Ruud.

Han vant ganske så overlegent og slo sølvvinneren med 47 repetisjoner.

Det er trolig ikke siste gangen han deltar i et verdensmesterskap. Arrangementet i helga har gitt mersmak.

– Vi får se. Det må vel bli hardtrening til neste år, så får vi se om jeg klarer det, sier Ruud.