Fra Kina til karantene på hytta i Trysil

På flyplassen rygget folk unna fordi det sto Kina på jakka og kofferten hennes. Nå har skitrener Anita Moen isolert seg på hytta i Trysil.

Anita Moen og kollega Torjus med munnbind på flyplassen i Beijing.

FOLKETOMT: Anita Moen og kollega Torjus Børsheim med munnbind på flyplassen i Beijing. Der var det merkelig lite folk.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over to dager gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Skitrener Anita Moen er trygt innlosjert på hytta i Trysil. Familien satte igjen både mat, drikke og ski på hytta før hun kom hjem.

– Jeg har alt jeg trenger her, så jeg skal nok klare meg fint. Men det var litt rart å komme hjem etter fem uker og ikke få klemme sønnen min, Kristian, sier Anita Moen.

For det har vært hit, men ikke lenger, etter at hun kom hjem. Verken mannen, datteren eller sønnen får noen klem før om en ukes tid.

Men de kan snakke sammen på avstand utendørs. Og onsdag kom sønnen Kristian (10) og grillet fiskemiddag sammen med henne utenfor hytta.

– Det var skikkelig koselig, sier Anita.

Kristian, sønnen til Anita Moen, lager fiskemiddag ute på hytta i Trysil.

UTEMIDDAG: Sønnen Kristian griller fisk til middag. Han kan være sammen med moren utendørs, men har enda til gode å få gjensynsklemmen.

Foto: Privat

Målte tempen mange ganger om dagen

For selv om det fryktede coronaviruset ikke ble påvist i provinsen nordvest i Kina der Anita Moen har vært, tar hun sine forholdsregler. Og det måtte de gjøre i Kina også.

– Vi var isolert i den forstand at ingen fikk komme dit vi var. Det var bare oss, noen treningsgrupper og de som jobbet der. Så der var jeg aldri redd for å bli sjuk. Men vi måtte måle tempen flere ganger om dagen, før vi fikk gå inn i matsalen. Og så ble vi sprayet med desinfiserende midler, forteller Anita Moen.

I Kina skulle egentlig laget hennes delta i flere konkurranser, men de ble avlyst på grunn av virusutbruddet. I stedet har de holdt seg på samme sted og trent. Det var planlagt at hun skulle reise hjem denne uka.

Skremt av Kina på kofferten

På den normalt så travle flyplassen i Beijing var stemningen merkelig.

– Det var nesten så du trodde verden hadde stoppa, for det var jo ingen der omtrent, sier Anita.

På flyet var det ganske mange. Alle satt med munnbind og alle ble sprayet med desinfiserende midler. Anita og kollegaen prøvde å sitte litt for seg selv. De fløy via Stockholm og da de kom dit, tok de av seg munnbindet.

– For ellers skremmer du bare folk. Men vi merket at, bare fordi vi hadde Kina på jakka og kofferten, så rygga folk unna, forteller hun litt lattermildt.

– Ikke meng deg med folk

Før hjemreisen konfererte hun med en god venninne som er kommunelege i Trysil, og hun sa;

– Anita, du får ikke menge deg med folk når du kjem hjem att.

Så da ble hytta løsningen.

Anita Moen med ski utenfor hytta si i Trysil.

SKITUR: Anita Moen har skiløyper rett utenfor hyttedøra og kan gå skiturer sammen med sønnen, bare de holder litt avstand til hverandre.

Foto: Privat

– Det er mest for å ta hensyn til andre. Jeg er ganske sikker på at jeg er frisk, og jeg er ikke redd for dem hjemme. Men de har jo kontakt med masse andre mennesker. Så inntil jeg er sikker på at jeg ikke har noen symptomer, så får jeg holde meg her, sier hun.

Vanskelig å vente med klemmen

Og her, det er altså familiehytta i Trysil. Det er vel som en drømmeferie i vinterland for de fleste. Hytta er velutstyrt, god og varm. Og utenfor døra er det milevis med skiløyper.

– Kristian og jeg skal på ski og gjøre ting sammen ute. Men ikke ha noen nærkontakt da, sier hun.

Akkurat det er vanskelig, å stagge morsinstinktet etter fem uker borte fra familien.

– Men det skal vi nok ta igjen, sier Anita Moen.

Les også: