– Vi har en enighet

«Vi har en enighet». De ordene var blant de få ordfører Morten Aspeli hadde å si etter det to timer lange, ekstraordinære kommunestyremøtet i Hamar onsdag kveld.

Morten Aspeli

TAUS: Ordfører Morten Aspeli hadde ikke mye å si om hvorfor rådmann Martin Kulild slutter i jobben.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Vi har ikke fått vite noen ting, sier By- og Bygdelistas Tor Inge Martinsen.

Etter to timer bak lukkede dører kommer kommunestyrerepresentantene i Hamar ut på gangen. Noen av dem virker mer forvirret nå enn før møtet startet.

– Vi har ikke fått svar på noen av de spørsmålene vi hadde. Dette vil bare føre til flere spekulasjoner, i etterkant, sier Martinsen.

En signert avtale

Ordfører Morten Aspeli viser til en skriftlig avtale mellom ham og Kulild. En avtale som det er gjensidig enighet om, som han sier.

– Jeg har ikke mer å legge til utover det som står i denne avtalen, sier Aspeli.

Flere av oposisjonspolitikerne har bemerket at de er misfornøyd med ikke å få svar.

– Det er en helt utrolig arroganse. Vi ble møtt av en mur av taushet, sier Høyres Knut Fangberget.

Ordføreren var også tydelig på at forholdet mellom ham og Martin Kulild er godt. I den underskrevne avtalen står det at «det over tid har vært uenighet om flere forhold».

Se innslaget fra Østnytt. Reporter Vibecke Wold Haagensen snakker med Knut Fangberget (H) og ordfører Morten Aspeli (A):

Etter et to timer langt møte hadde politikerne dette å si.

Møte bak lukkede dører

Onsdag kveld ble det holdt et ekstraordinært kommunestyremøte i Hamar. Ordføreren åpnet med å si at han ønsket at møtet skulle gå for lukkede dører, siden dette dreier seg om en persjonalsak.

By- og Bygdelistas Tor Inge Martinsen fremmet et forslag om at kun deler av møtet skulle være lukket. Men etter en avstemning, som endte 22-17, ble både pressen og andre tilhørere sendt på gangen.

Behandlingen av saken tok tid. Flere ganger underveis i møtet brøt de opp og gikk hvert til sitt for å holde korte gruppemøter.

– Jeg har fotsatt ikke noe å si, sa Christl Meyer som er gruppeleder for By- og Bygdelista da hun et øyeblikk var ute på gangen.

– Har ikke opplevd lignende

Tidligere ordfører i Hamar og By-og Bygdelistas ordførerkandidat i valget 2015, Einar Busterud var blant de interesserte som måtte sitte utenfor møterommet og vente på en uttalelse fra kommunestyret.

– Nå har ikke jeg vært med på å avsette en rådmann, men å lukke dørene på denne måten er veldig uvanlig. Det tror jeg aldri jeg har vært med på. Det kan være enkelte ting som er unntatt offentlighet, men det gjelder jo ikke hele prosessen, sier han.

Etter to timer bak lukkede dører kom kommunestyret ut. De fleste virket mer forvirret da enn da de gikk inn.

– Jeg er rystet

Tor-Inge Martinsen fra By- og bygdelista reagerte sterkt på ordførerens håndtering av rådmannsaken da NRK snakket med ham rett etter møtet. Martinsen mener at enhver rådmann har som oppgave å bremse og være nøktern og er provosert over at han ikke ble noe klokere etter det ekstraordinære kommunestyremøtet.

Jeg føler meg hensatt til Sovjetunionen på 1950-tallet. Jeg har opplevd en ordfører som ikke har evnet eller villet svare på ett spørsmål i løpet av de to timene vi behandlet saken.

Tor-Inge Martinsen, By- og bygdelista i Hamar
Jeg er rystet

I OPPOSISJON: Tor-Inge Martinsen fra By- og bygdelista er kritisk til hvordan ordfører Morten Aspeli håndterer rådmannsaken i Hamar

Foto: NRK

Flere saker fra Innlandet