Hopp til innhold

Vil ha forvaringsdømt tilbake i fengsel

Retten sa ja til å prøveløslate mannen som var dømt til 17 års forvaring. Nå vil statsadvokaten at han soner ferdig forvaringsdommen.

Jo Christian Jordet

BØR GJENINNSETTES: Statsadvokat i Hedmark og Oppland Jo Christian Jordet ber om at mannen nå soner ferdig forvaringsdommen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen i 40-årene fra Innlandet ble dømt til forvaring etter å ha dopet ned og voldtatt fem kvinner.

Han ble pågrepet en måned etter prøveløslatelsen siktet for voldtekt. Han har nektet straffskyld for voldtekten, og den er heller ikke en del av tiltalen mot han.

Nå er han tiltalt for å laste ned bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn og for narkotikakriminalitet.

Les også Ble prøveløslatt i april – siktet for ny voldtekt

Henning Klauseie.

Mente det ikke var fare for lovbrudd

Mannen ble i 2013 dømt til det som den gang var Norgeshistoriens strengeste forvaringsdom i overgrepssaker. Høsten 2022 fikk han medhold av tingretten i prøveløslatelse, etter at han hadde sonet minstetiden på ti år.

Han flyttet tilbake til kommunen der noen av ofrene bor.

Les også Jobber med traumene mens overgriper slipper ut

Overgrepsoffer bilde inne.

Tingretten som behandlet prøveløslatelsen mente det ikke forelå nærliggende fare for nye alvorlige lovbrudd da mannen ble prøveløslatt. Han hadde tatt utdannelse i fengsel, og var ikke lenger rusavhengig.

Overgrepene mot kvinnene hadde skjedd i ruset tilstand. Prøvetiden ble satt til tre år.

Fire uker etter løslatelsen ble mannen anmeldt av ei kvinne for voldtekt. Pågripelsen førte til at politiet gjorde beslag av både overgrepsmateriale mot barn og narkotika.

Statsadvokat Jo Christian Jordet ber retten om at mannen må sone ferdig forvaringsdommen, som han hadde sju år igjen av da han ble prøveløslatt.

Han mener det ikke er grunnlag for gjeninnsettelse, skriver mannens forsvarer Henriette Willix i en e-post til NRK.

Henriette Willix, forsvarsadvokat

Forsvarer Henriette Willix skriver at den tiltalte mannen ser fram til at saken kommer opp for retten.

Foto: Morten Waagø / NRK

Mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen i mai 2023. Willix skriver at det har vært en enorm belastning at etterforskningen har tatt så lang tid, samtidig som den ble liggende lenge hos statsadvokaten før påtalevurderingen ble gjort.

Ikke nok bevis til voldtektstiltale

Det er ikke tatt ut tiltale for voldtekten mannen ble pågrepet for i fjor vår. Statsadvokat Jo Christian Jordet sier til NRK at det ikke er nok bevis.

– Det er som forventet, skriver forsvarer Henriette Willix.

Kvinnens bistandsadvokat Helge Hartz skriver til NRK at han ikke har kommet i kontakt med henne etter tiltalen ble tatt ut. Han kan derfor ikke svare på hvordan hun tar det at saken hennes ikke kommer opp i retten.

Men pågripelsen i forbindelse med anmeldelsen førte til at mannen nå er tiltalt for flere ting.

Han erkjenner ikke straffskyld for tiltalen om besittelse av seksualiserte fremstillinger av barn. Vilkårsbruddene i de øvrige postene er i hovedsak erkjent, selv om omfanget delvis er bestridt, skriver forsvarer Henriette Willix i e-post til NRK.

Rettssaken er ikke berammet enda, men statsadvokat Jo Christian Jordet sier den kommer opp en gang i løpet av høsten. Selv om mannen nå har sittet i varetekt i over et år er han ikke bekymret for oversoning.

– Slik påtale ser det er det ikke fare for oversoning på bakgrunn av nedlagt påstand om gjeninnsettelse på forvaringsdommen, sier han.