Hopp til innhold

Fortsetter utspørringen av jenta

I går ba Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen om å få avslutte utspørringen av den fornærmede jenta tidlig, fordi hun gråt i vitneboksen. I dag vil Larsen fortsette sin utspørring av 16-åringen.

Rettsak Rune Øygard

Forsvarer Mette Yvonne Larsen vil fortsette sin utspørring av jenta i dag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Rettsak Rune Øygard

Larsen ba om å utsette utspørringa av jenta i går.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

I dag går man inn i den tredje dagen av rettssaken mot Rune Øygård, som er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente.

Onsdag fortsatte fornærmede sin forklaring, før forsvarer startet sin utspørring av jenta.

Selv om Larsen tirsdag lovet at hun ikke ville «gå i strupen» på jenta, opplevde 16-åringen spørsmålene som tøffe og gråt i vitneboksen.

Utsatte utspørringen

Tre kvarter før retten skulle heves ba Mette Yvonne Larsen om at rettsdagen ble avsluttet fordi hun ikke følte seg komfortabel med å spørre ut en gråtende tenåringsjente, og ba rettens administrator om å utsette resten av utspørringen til i dag.

– Jeg liker ikke denne situasjonen, å eksaminere en ung jente som sitter og gråter, sa Larsen.

Jenta ønsket å fortsette utspørringen for å gjøre seg ferdig, men rettens administrator, Torunn Kvisberg var enig med Larsen om at rettsdagen burde avsluttes.

Presset jenta på detaljer

I sin utspørring gikk Larsen inn i deler av jentas forklaring, og pekte på det hun mener er forskjellige forklaringer, blant annet om de forskjellige overnattingsturene hun var på sammen med Øygard.

Jenta fortalte blant annet om en overnattingstur til en seter i Finndalen, hvor hun hevdet hun ble servert så store mengder sprit at hun ble dårlig.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har tidligere sagt at denne påstanden faller på sin egen urimelighet, siden Øygard ikke drikker alkohol selv.

Larsen trakk også frem flere forskjellige forklaringer om påståtte overgrep på hytta på Kråkenes. Jenta har forklart at ett overgrep skjedde mens kona var i butikken, men Larsen påpekte at hun ikke brukte kortet sitt de dagene de skal ha vært på hytta.

Truet utenfor rettsalen

Da Vågå-ordfører Rune Øygard skulle forlate Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer etter dag to av den fire uker lange rettssaken, ble han truet av en gruppe unge menn som hadde samlet seg utenfor tingretten i Lillehammer.

De ga tydelig uttrykk for at de mislikte handlingene Øygard står tiltalt for. De tre mennene sa til NRK at de vil vise at de støtter jenta mot overmakta.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen tok hendelsen alvorlig

– Vi kommer til å politianmelde dette, sa hun.

Etter planen skulle ordføreren framlegge sin forklaring i retten onsdag. Men på grunn av at vitnemålet til jenta tar lengre tid, har dette blitt utsatt.

Men det er ventet at Øygard skal ta plass i vitneboksen i dag for å fremlegge sin forklaring når forsvarer er ferdig med sin utspørring av den fornærmede.

Øygard har hele tiden nektet straffskyld, og nekter for at han har begått overgrep mot jenta.

Øygard truet

En gruppe unge menn truet Rune Øygard da han forlot retten i går.

Foto: Arne Sørenes / NRK