Politiet opprettholder siktelsen i kidnappingssaken

Kidnapingssiktede Mansur Mahasev ble avhørt i dag, og politiet opprettholder siktelsen mot mannen som bortførte sine to døtre i Kongsvinger.

Forklarer seg for politiet nå

Mansur Mahasev satt i avhør i to og en halv time i dag.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det var den 10. juni at de to søstrene på seks og ti år ble bortført da de gikk av skolebussen i Austmarka i Kongsvinger. Jentenes biologiske far, som opprinnelig er fra Tsjetsjenia, ble raskt etterlyst i forbindelse med kidnappingen og siktet for bortføring.

I dag kom han tilbake til Norge for å forklare seg. Etter et to og et halvt timer langt avhør kom han ut fra politihuset i Kongsvinger.

– Han har fortsatt status som siktet slik han har hatt hele veien. Den statusen vil bli opprettholdt videre, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl til NRK.

Avsluttes

Politiet er nå i ferd med å avslutte etterforskningen av saken.

– Det er noen få trinn igjen før saken er ferdig etterforsket, og da blir den sendt til påtalemakten på vanlig måte.

Forklarer seg for politiet

Mansur Mahasev på veg inn i politihuset i Kongsvinger i formiddag sammen med advokat Cecilia Dinardi på veg inn i politihuset i formiddag.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Iren Johnsen Dahl

Iren Johnsen Dahl sier politiet snart er ferdige med etterforskningen av saken.

Foto: NRK

Mahasev ble etterlyst internasjonalt etter kidnappingen, men det er ikke aktuelt å pågripe ham mens han er i Norge. Jentenes biologiske far, som opprinnelig er fra Tsjetsjenia, ble raskt etterlyst i forbindelse med kidnappingen og siktet for bortføring.

– Han har vært etterlyst, og når vi nå har fått tak i ham og snakket med ham, er det ingen grunn til pågripelse, sier Dahl.

Cecilia Dinardi

Cecilia Dinardi representerer faren.

Foto: NRK

Befinner seg i utlandet

De to jentene er i følge faren i utlandet. Fylkesnemda har avgjort at ansvaret for søstrene legges til moren.

– I praksis betyr dette at politiet ikke lenger gjør noe for å finne dem. I henhold til siktedes forklaring er de ikke i Norge, sier Dahl til NRK.

Bakgrunnen for bortføringa var at de to jentene var plassert i fosterhjem etter et vedtak i barnevernet.. Dette er seinere opphevet av fylkesnemnda for barnevernsnemnda i Oslo og Akershus.

Etter å ha bortført jentene skal han ha tatt de med seg til Russland.

Så frem til avhøret

Mansur Mahasev ankom onsdag formiddag politihuset i Kongsvinger, og sa da at han så fram til å forklare seg. Målet var å kunne ta jentene tilbake til Norge.

Etter et avhør på to og en halv time kom han ut igjen. Mahasev sa etter avhøret i dag at han angrer på måten han gjorde det på, uten at han ville gå i detaljer på det. Advokat Cecilia Dinardi sier at de skal diskutere hvordan de skal forholde seg til siktelsen.

– Det viktigste nå er å ha en god dialog med norske myndigheter. Vi vil samarbeide med politiet for å få en best mulig løsning for barna, sier Dinardi.