Situasjonen er fortsatt kritisk i Kvam etter flommen

Det er over to uker siden det flommet gjennom Gudbrandsdalen. Kvam i Nord-Fron kommune var et av stedene som ble hardest rammet. Der er situasjonen fortsatt kritisk for mange.

Veikledalen

Innbyggerne i veikledalen i Kvam vet fortsatt ikke om de kan få flytte hjem etter flommen som rammet dalen for over to uker siden.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er ikke ett menneske å se i Veikledalen i Kvam. Flom og ras har brutalt vaska bort både terrasser og biler. Tilbake ligger et område som ser krigsherjet ut. I dag kalte kommunen, med lensmannen i spissen, inn til hastemøte.

De har ikke oversikt over situasjonen og har ikke de ressursene som trengs.

– Det er bare å beklage, men slik situasjonen er vil dette ta tid. Det er ikke noe jeg får gjort med det, sier lensmann Jan Erik Rundsveen.

Borten Moe på befaring

Olje- og energiminister Ola Borten Moe, hadde også tatt turen til Kvam i dag. Han ville med sine egne øyne se det kaoset flommen resulterte i.

Men statsråden hadde ikke med seg noen lovnader om penger.

– Jeg er her for å se og lære. Og om det skal være noe tvil, er jeg er her for å vise at vi tar ansvar, sier han.

Det er hans departement som er ansvarlig for flomsikring og forebygging i Norge, og han er nå på befaring for å se at dette bygges opp slik at dette ikke skjer igjen.

Dette hadde Olje- og energiministeren å si etter sitt besøk i Kvam:

Video Dette sa Borten Moe etter befaringen i flomområdene

Dette sa Borten Moe etter befaringen i flomområdene

NVE mener dalen kan være for farlig

Men i Veikledalen er situasjonen kritisk. Folks liv og eiendeler ligger strødd langs elvekanten. Hele hus er ødelagt og NVE har uttalt at deler av dalen er for utrygg til at folk kan bo der.

– Nå skal vi gjøre en detaljert kartlegging av bebyggelse i området. Det skal ende opp i en rapport og et råd til kommunen, sier regionsjef i NVE, Stein Nordvi.

Og dersom fagfolkene i NVE konkluderer med at det er for farlig å bo i området, kan kommunen bli nødt til å flytte på folk.

– Det blir i så fall en vanskelig oppgave, men jeg vil tro at det er folkene som bor der som vil ta det tyngst, sier fungerende administrasjonssjef i Nord-Fron.

(Saken fortsetter under bildet)

Ola Borten Moe ser på skadene

Det var store ødeleggelser Olje- og energiministeren fikk se.

Foto: Torvild Sveen

– Like trist hver gang

Vidar Johansen er en av dem som har fått merke kaoset på kroppen. Huset hans ligger midt i det kritiske området i Veikledalen.

– Dette er et like trist syn hver gang.

Om NVEs uttalelser har han følgende å si:

– Man må jo tenke på sikkerheten først og fremst...

Alt om: Flommen i Gudbrandsdalen og Østerdalen

Se tv-innslaget fra Veikledalen:

Video Kommune i villrede etter ras

Kommune i villrede etter ras